Ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές: Ο 41 ετών ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, μπαίνοντας σε μία λίστα διασημοτήτων που έκαναν στροφή στην πολιτική και έφτασαν στα πλέον υψηλά αξιώματα.
Ηθοποιοί και κωμικοί
Όπως περιγράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμερικανός Ρόναλντ Ρίγκαν είναι ο πρώτος κινηματογραφικός αστέρας που έγινε αρχηγός κράτους. Αθλητικός σχολιαστής στο ραδιόφωνο και μετά ηθοποιός για 20 και πλέον χρόνια, εξελέγη αρχικά κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 1966 και έγινε εν συνεχεία ο 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1981, ένα αξίωμα που άσκησε επί δύο συνεχόμενες θητείες.
Στα χνάρια του Ρίγκαν, ο 'Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, πρώην Μίστερ Υφήλιος που έγινε σταρ του Χόλιγουντ, εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 2003.
Στις Φιλιππίνες, ο Τζόζεφ Εστράντα εισέρχεται στην πολιτική το 1969 ως δήμαρχος της Μανίλας, πριν γίνει γερουσιαστής και στη συνέχεια αντιπρόεδρος. Το 1998, ανέρχεται στον ύπατο αξίωμα της χώρας του, αλλά θα εκδιωχθεί από την εξουσία τρία χρόνια αργότερα από λαϊκή εξέγερση έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά.
Στη Γουατεμάλα, ο κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες εξελέγη τον Οκτώβριο του 2015 πρόεδρος της χώρας υποστηριζόμενος από ένα κίνημα λαϊκής οργής για τη διαφθορά και τους πολιτικούς. Μεταξύ άλλων, το 2007 είχε υποδυθεί έναν αφελή γελαδάρη που γίνεται πρόεδρος τυχαία.
Στο Περού, ο ηθοποιός Σαλβαδόρ ντελ Σολάρ, γίνεται υπουργός Πολιτισμού το 2016 πριν γίνει πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2019.
Σόουμπιζ και τηλεριάλιτι
Δύο ακόμη προσωπικότητες που έχτισαν το όνομά τους μέσα από την τηλεόραση είναι ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ.
Μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και γνωστός για τις τηλεοπτικές του εκπομπές, ο Μπερλουσκόνι διετέλεσε τρεις φορές πρόεδρος της χώρας μεταξύ 1994 και 2011.
Από την πλευρά του ο Τραμπ, μεγιστάνας των ακινήτων και πρώην ιδιοκτήτης των καλλιστείων Miss Universe, έγινε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ κυρίως χάρη στη διασημότητα που απέκτησε στο παιχνίδι τηλεριάλι «The Apprentice», του οποίου ήταν παραγωγός και παρουσιαστής μεταξύ 2004 και 2015.
Μουσική και τραγούδια
Διάσημος πιανίστας στη χώρα του, ο Βιτάουτας Λαντσμπέργκις εξελέγη πρόεδρος της Λιθουανίας το 1990.
Στην Αϊτή, ο Μισέλ Μαρτελί, δημοφιλής τραγουδιστής και μουσικός, διετέλεσε πρόεδρος της χώρας του από το 2011 έως το 2016.
Αθλητισμός
Πρώην ξιφομάχος, Ολυμπιονίκης το 1968 και το 1972, ο Παλ Σμιτ έγινε το 2010 ο 4ος πρόεδρος της Ουγγρικής Δημοκρατίας. Οδηγήθηκε σε παραίτηση δύο χρόνια αργότερα μετά το σκάνδαλο λογοκλοπής στη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής.
Παιδί των παραγκουπόλεων της Μονρόβιας που έγινε διεθνής άσος του ποδοσφαίρου τη δεκαετία του 1990, ο Τζορτζ Γουέα εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2017 πρόεδρος της Λιβερίας. Μοναδικός Αφρικανός που έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, ο Γουεά εισήλθε στην πολιτική στο τέλος του εμφυλίου πολέμου (1989-2003) και τον Δεκέμβριο του 2014 εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής της Λιβερίας.
Τον Αύγουστο 2018, ο Πακιστανος θρύλος του κρίκετ Ιμραν Χαν γίνεται πρωθυπουργός. Για εκατομμύρια συμπατριώτες του είναι ένα ίνδαλμα γιατί ως αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ του Πακιστάν, του «βασιλιά των σπορ» στη χώρα, την οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1992.
Μακριά από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, ο δικτάτορας της Ουγκάντας Ιντι Αμίν Νταντά που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1971, ήταν πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας, στην κατηγορία των βαρέων βαρών.
Ποίηση και λογοτεχνία
Άλλες προσωπικότητες που συνδύασαν μια σταδιοδρομία με λογοτεχνία και πολιτική είναι ο ποιητής και συγγραφέας Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ που διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1960 ή ο συγγραφέας και δραματουργός Βάτσλαβ Χάβελ που το 1989 κέρδισε τις πρώτες προεδρικές εκλογές στη μετακομμουνιστική Τσεχοσλοβακία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP