Χορηγοί με κρατική αρωγή

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 09:38
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ακριβώς για ν’ αμβλυνθούν οι οικονομικές ανισότητες και για ν’ απαλλαγεί η πολιτεία από ορισμένες δαπάνες, είχαν καθιερωθεί οι «λειτουργίες» («λέιτος» ή «λήιτος», δηλαδή λαϊκός και «έργον»), που επιβάρυναν τους πλουσιότερους προς όφελος του λαού.

«Υψίστη λειτουργία» λογαριαζόταν η χορηγία. «Χορηγός» ονομαζόταν αρχικά ο «άγων τον Χορόν» του δράματος, ο κορυφαίος και, έπειτα, εκείνος που κατέβαλλε τη δαπάνη για την παράσταση. Κι η δαπάνη ήταν μεγάλη, αν λογαριάσει κανείς πως στους διονυσιακούς δραματικούς αγώνες έπαιρναν μέρος περίπου 700-800 χορευτές, 30-50 ηθοποιοί, 20-40 μουσικοί.

Μεγάλη η δαπάνη, μεγάλη και η τιμή. Όσοι έχουν τα τάλαντα χορηγούν δράματα.

Στη Γαλλία, το δράμα ανέλαβαν οι Κροίσοι, ενώ δεν είχε πάψει ακόμη ο πέτρινος σκελετός να καπνίζει. Σε μια νύχτα κινητοποιήθηκε «τρελό χρήμα» και κάποιοι δεν χαιρέτισαν το μεγάλο βήμα. Πίσω από τις δωρεές, που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, με μπροστάρηδες τους μεγιστάνες της μόδας, βλέπουν τις φορολογικές περικοπές, που ωφελούν (τελικά) τους δωρητές.

Η χορηγία εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις μείωση του φόρου τους κατά 60% (και παράλληλα μείωση κατά 66% του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα - ιδιώτες), με ανώτατο όριο το 0,5% του κύκλου εργασιών και δυνατότητα κατανομής του φορολογικού πλεονεκτήματος σε μια πενταετία.

Με άλλα λόγια, ο δημόσιος τομέας θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ανοικοδόμησης, σύμφωνα με τον βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων (σ.σ.: το κόμμα του Σαρκοζί) Gilles Carrez, όπως γράφει η «Le Monde» την επαύριον της φωτιάς. «Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: των δύο οίκων πολυτελείας, αν και ο ένας ανακοίνωσε ότι παραιτείται του πλεονεκτήματος της ελάφρυνσης), τα 180 θα δοθούν από το κράτος, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020».

Ο βουλευτής, που δεν έχει προσβληθεί από αριστερά μικρόβια, και δεν πληρώνει «κίτρινων γιλέκων» διόδια, καταθέτει τον προβληματισμό του. «Είναι ευπρόσδεκτα τα χρήματα. Όμως από τη στιγμή που αυτά θα αφαιρεθούν από τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώσουν οι δωρητές, από κάπου άλλου θα πρέπει να βρεθούν».

Μάντεψε από πού. Η φορολογική δικαιοσύνη στα χαρτιά θα μείνει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή