Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, να τονίζει ότι επιδιώχθηκε να νομοθετηθούν οι καλύτερες δυνατές διατάξεις με ανθρώπινη προσέγγιση, με αίσθημα δικαίου και με προσήλωση στην προστασία και στην επαύξηση της μαχητικής μας ικανότητας και την αξιωματική αντιπολίτευση, να δηλώνει ότι η Ν.Δ. θα το «ξηλώσει» διατηρώντας μόνο τα θετικά του, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ και η ΧΑ, ενώ η ΕΚ δήλωσε «παρών».
«Η εικόνα που πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας στρατιωτικά αξιόπιστης και ισχυρής, με διεθνή λόγο και ρόλο, πρέπει να είναι μια εικόνα αποφασιστικότητας και συνοχής. Και ακριβώς σε αυτή τη συνοχή αποσκοπεί η διαρκής μέριμνα για το προσωπικό, η διατήρηση του αισθήματος δικαιοσύνης», τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.
Όπως είπε, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα μόνιμα στελέχη μέχρι τα παιδιά που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι στην πρώτη γραμμή του εθνικού καθήκοντος και ξέρουμε ότι το κάνουν με επίγνωση της αποστολής τους και με πραγματικό αίσθημα προσφοράς.
«Γι' αυτό, το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας θεωρεί ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας είναι πρωτίστως ζήτημα ηθικού. Το ηθικό είναι αυτό που έχει επαυξήσει το αξιόμαχο και το στρατιωτικό μας κύρος σε περιφερειακό και συμμαχικό επίπεδο, παρά την κρίση, παρά τις περικοπές, παρά τη διεθνή ρευστότητα και τις ασύμμετρες απειλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης.
Επεσήμανε ότι οι αλλαγές στο καθεστώς των αντιρρησιών συνείδησης ώστε η εναλλακτική θητεία να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αποτελεί εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κι υλοποίηση των πάγιων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Χαρακτήρισε δε, «αβάσιμους» τους φόβους για την αντικατάσταση του ενός στρατιωτικού από την Επιτροπή που εξετάζει τους αντιρρησίες συνείδησης παρατηρώντας ότι το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης είναι προσωπικό και χρειάζεται εξέταση από ειδικούς επιστήμονες.
Αναφορικώς με τα γραφεία νομικής προστασίας στελεχών, ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε «στρεβλή» την εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί περί παράκαμψης της ιεραρχίας και πλήγμα στην πειθαρχία του στρατεύματος εκτιμώντας ότι όσα έχουν ακουστεί αποσκοπούν στην «δημιουργία εντυπώσεων». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ρύθμιση για την μείωση της θητείας για τα παιδιά των τρίτεκνων και των πολύτεκνων, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων για την διευκόλυνση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα οικογενειακής ζωής, υγείας κι άλλα υπηρεσιακά θέματα.
Ο κ. Αποστολάκης, απέσυρε το άρθρο 36 που αφορά την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι προβλέπεται να υπάρξουν ρυθμίσεις στη Συνταγματική Αναθεώρηση και αφού λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις βουλευτών των κομμάτων.
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποδείξει, σε όλη τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ότι ο ανθρωποκεντρικός του προσανατολισμός παραμένει σταθερός και φροντίζει συνεχώς και με κατάλληλες παρεμβάσεις να βελτιώνει το υπηρεσιακό και εργασιακό περιβάλλον του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού. Δεν πρόκειται απλά για την έμπρακτη αναγνώριση της καθημερινής και ανιδιοτελούς προσφοράς των στελεχών του και των οικογενειών τους, αλλά για επένδυση που κάνει στο έμψυχο δυναμικό του με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας, τη διαφύλαξη των όρων σταθερής, πολύπλευρης και διαχρονικής συμμετοχής του σε κάθε κοινωνική ανάγκη, αλλά και την προάσπιση του πρωταρχικού του ρόλου για την Εθνική Άμυνα και την ασφάλεια της χώρας» τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ