Στη δημιουργία ενός δικτύου των μελλοντικών logisticians, οι οποίοι θα ηγηθούν των Logistics του αύριο στη χώρα μας και όχι μόνο προχώρησε το Supply Chain Institute. Πρόκειται για την ίδρυση του Future Logistics Leaders το οποίο, όπως αναφέρει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαριτίνα Λάμπρου, εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο με το slogan «Δημιουργούμε το αύριο στα Logistics».
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγοι οι αξιόλογοι Έλληνες logisticians που αποδέχθηκαν επαγγελματικές προτάσεις από μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό και μετανάστευσαν προδιαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα. Μερικοί από τους πρόσφατους, όπως ανέφερε η κ. Λάμπρου, είναι: Δεληγιάννης (Amazon), Τσιλιγιάννης (Avon), Κουκουριτάκης (GSK), Αθανασιάδης (GSK), Χολέβας (Lafarge), Μέττος (P&G), Καζάκος (Chep), Καραϊσαρίδης (OKADO) και πλήθος άλλων που κατέχουν υψηλές θέσεις στο εξωτερικό, προσθέτοντας πως όλοι μετέχουν στον νέο θεσμό. Έτσι το δίκτυο αυτό αριθμεί περίπου 110 στελέχη της αγοράς των Logistics, ενώ διαρκώς προστίθενται και νέα μέλη.
Με συνεισφορά 7,2% στο ΑΕΠ
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι οι Έλληνες logisticians, όπως το αποδεικνύουν σε δύσκολες αγορές, τα καταφέρνουν εξαιρετικά και διαπρέπουν.
Οι logisticians αυτοί, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου, διασυνδέοντάς τους σε ένα ενεργό δίκτυο, θα μπορούν να προσφέρουν τον πλούτο των γνώσεών τους και γνωριμιών στην πατρίδα Ελλάδα.
Τα logistics άλλωστε είναι ένας σημαντικός τομέας της ελληνικής οικονομίας με συνεισφορά 7,2% στο ΑΕΠ και χρειάζεται ισχυρά και ενημερωμένα στελέχη.
Ήδη το Supply Chain Institute θέλοντας να βοηθήσει στην ανάδειξη σημαντικών logisticians, και να δώσει τα απαραίτητα εφόδια στους νέους του κλάδου, δεδομένου ότι είναι εκείνοι που θα ηγηθούν των logistics στο μέλλον, απευθύνθηκε στα κορυφαία senior στελέχη της αγοράς που υπέδειξαν ανερχόμενους επαγγελματίες, συναδέλφους, συνεργάτες κάτω των 40 ετών που σήμερα επιτελούν σημαντικό έργο στις επιχειρήσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Αναφερόμενη στους στόχους και τις δράσεις του Future Logistics Leaders Network, η κ. Λάμπρου τονίζει ότι ο στόχος είναι τριπλός: «δικτύωση, ανταλλαγή απόψεων, λύσεις στα Logistics». Προς τούτο δημιουργήθηκε ένα κλειστό forum όπου τα μέλη του δικτύου ανταλλάσσουν απόψεις, αναρτούν νέα της αγοράς και άρθρα για τα Logistics, διεξάγουν surveys, μοιράζονται γνώσεις και επαγγελματικές εμπειρίες, φτιάχνοντας έτσι τη δική τους ψηφιακή κοινότητα των logisticians.
Οι «επισκέψεις γνώσης»
Επιπρόσθετα συναντώνται σε think tanks με συγκεκριμένο θέμα και ατζέντα όπου καθοδηγούμενοι από το Supply Chain Institute μοιράζονται τις απόψεις τους. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις όπως το συνέδριο Logistics στις 17/10 στο ΚΠΙΣΝ, οι FLL ήταν ο πυρήνας που ανέλυσε, διοργάνωσε και παρουσίασε τα πορίσματα αυτών των think tanks σχετικά με το Logistics 4.0.
Στόχος μας, επισήμανε, είναι να εμπλέκονται, να αναλύουν και να παρουσιάζουν πάντα μία θεματική ενότητα των συνεδρίων και των εσπερίδων του Ινστιτούτου, δίνοντας το δικό τους στίγμα στα events του Supply Chain Institute.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ κυριαρχεί το κοινό στοιχείο ότι είναι όλοι τους logisticians, παρατηρείται πλουραλισμός απόψεων εφόσον δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά industries και κατ’ επέκταση βλέπουν και ζουν από διαφορετικό πρίσμα την εφοδιαστική αλυσίδα. Έτσι διευρύνονται οι ορίζοντές τους και αποκτούν πιο αντικειμενική εικόνα.
Μία ακόμα δράση του δικτύου είναι οι «επισκέψεις γνώσης» σε διάφορες επιχειρήσεις, όπου πέραν της ξενάγησης στους χώρους logistics, ακολουθεί από μέντορες της αγοράς συζήτηση και μεταφορά γνώσης.