Την ικανοποίησή του από την επίσκεψή του στη Λιβύη -την πρώτη αρχηγού του ελληνικού κράτους- εξεφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, χαρακτηρίζοντάς τη επιτυχή.
Συνοψίζοντας τα αποτέλεσματά της επίσκεψής του -σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους εν πτήσει προς την Αθήνα όπου έφτασε νωρίς το απόγευμα- ο κ. Παπούλιας είπε ότι ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε στη συνάντησή του με τον Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, είναι το γεγονός ότι αύριο κιόλας ο κ. Καντάφι θα δεχθεί την πρέσβη της Ελλάδας στη χώρα του προκειμένου να συζητήσουν ειδικότερα επί των θεμάτων που απασχόλησαν τους δυο τους κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους.
«Το ίδιο θα πράξω και εγώ σύντομα με το Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ενώ αποκάλυψε ότι απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Μουαμάρ Καντάφι να επισκεφθεί την Αθήνα.
Χθες, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψαν συμφωνίες - πλαίσιο με τη Λιβύη στο μορφωτικό και τουριστικό τομέα.
Σήμερα το πρωϊ, ο κ. Παπούλιας συνοδευόμενος από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, επισκέφθηκε το σπίτι του Μουαμάρ Καντάφι, το οποίο είχαν βομβαρδίσει στις 14 Απριλίου του 1986 αμερικανικά αεροσκάφη, ως αντίποινα για την απαγόρευση από τη Λιβύη της διεθνούς ναυσιπλοϊας στον Κόλπο της Σύρτης. Κατά το βομβαρδισμό εκείνον είχαν σκοτωθεί πολλά άτομα μεταξύ των οποίων μία από τις κόρες του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος κατάφερε τότε να διαφύγει.
«Τέτοιες απάνθρωπες πράξεις είναι καταδικαστέες στη συνείδηση των λαών και χαρακτηρίζονται ανεξίτηλα τους πρωταγωνιστές τους», σημείωσε στο βιβλίο εντυπώσεων ο κ. Παπούλιας.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και αμέσως μετά ξεναγήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου φυλάσσονται εκατοντάδες αγάλματα και άλλα ευρήματα των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών χρόνων.
Ο κ. Παπούλιας είχε πραγματοποιήσει άλλα δύο ταξίδια στη βορειοαφρικανική χώρα κατά το παρελθόν ως υπουργος Εξωτερικών: Η μία ήταν το 1984, συνοδεύοντας τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ενώ τον ίδιο χρόνο ακολούθησε η τριμερής συνάντηση στην Ελούντα της Κρήτης, Παπανδρέου - Καντάφι - Μιτεράν.
Όσον αφορά στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας χθες σε φόρουμ Ελλήνων και Λίβυων επιχειρηματιών, αυτές παρουσιάζουν έντονες αυξομοιώσεις, ενώ όπως είπε, το εμπορικό ισοζύγιο είναι μονίμως ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδας, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στις εισαγωγές αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2005 που παρέθεσε ο κ. Στυλιανίδης, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στο ποσό των 196,6 εκατ. δολαρίων σημειώνοντας μικρή αύξηση 2% σε σύγκριση με το 2004.
Οι εισαγωγές από τη Λιβύη για το ίδιο διάστημα υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας στα 762,1 εκατ. δολλάρια (ΗΠΑ), γεγονός που αποδίδεται στην εκρηκτικη αύξηση των τιμών του πετρελαίου που εισάγει η Ελλάδα.
Πηγή ΑΠΕ