«Η εταιρεία Ericsson δηλώνει ότι δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στη δημιουργία, εισαγωγή και χρησιμοποίηση του παράνομου λογισμικού στο δίκτυο της Vodafone».
Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Hellas, Μπιλ Ζήκου σε γραπτό υπόμνημά του προς τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών. Υπενθύμισε επίσης, ότι «η Ericsson πρώτη ανακάλυψε τη διενέργεια των υποκλοπών και ότι αμέσως ενημέρωσε σχετικά τον πελάτη της, τη Vodafone».
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλ Ζήκου από τις 20 Ιανουαρίου 2003, η Ericsson άρχισε να παραδίδει στη Vodafone Ελλάδος τη νέα έκδοση του πακέτου του λογισμικού, που περιελάμβανε τα βασικά στοιχεία του λογισμικού για τις νόμιμες συνακροάσεις (LI), τα οποία είναι γνωστά ως 'RES σε μη-λειτουργική κατάσταση' ('RES in non-operative mode').
«Κατά την παράδοση του εν λόγω νέου πακέτου λογισμικού στη Vodafone Ελλάδος, η Ericsson την ενημέρωσε, με τη συνήθη διαδικασία με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους το αρμόδιο τμήμα της Ericsson και το αντίστοιχο τμήμα του πελάτη, ότι το νέο πακέτο λογισμικού περιλάμβανε τα βασικά στοιχεία για τη λειτουργία του λογισμικού των νομίμων συνακροάσεων.
Προς το σκοπό αυτό, η Ericsson έδωσε στον πελάτη της όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα ενημερωτικά έγγραφα, με ειδική μνεία, ότι το νέο πακέτο λογισμικού περιλάμβανε τα βασικά στοιχεία του λογισμικού για τις νόμιμες συνακροάσεις» είπε ο κ. Ζήκου.
Επισήμανε επίσης ότι η Vodafone Ελλάδος παρήγγειλε στην Ericsson το λογισμικό για τις νόμιμες συνακροάσεις στις 31 Οκτωβρίου 2005, η δε Ericsson παρέδωσε το λογισμικό αυτό στις 18 Νοεμβρίου 2005.
Ανέφερε τέλος ότι η Ericcson του «δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει» και ότι απαρχής προσκάλεσε την Ομάδα Ελέγχου της ΑΔΑΕ και τη Vodafone να έλθουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για τη διενέργεια κάθε ελέγχου.
ΑΠΕ - ΜΠΕ