Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μια ομάδα συνεργασίας από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston, τη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά ανέπτυξε ένα ισχυρό και ασφαλές εμβόλιο που προστατεύει από τον θανατηφόρο Κοροναϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής MERS-CoV. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό «The Journal of Infectious Diseases».
Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής είναι μια ιογενής αναπνευστική λοίμωξη, που προκαλείται από έναν κοροναϊό που ονομάστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ταξινόμησης των Ιών, Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV).
Ο κοροναϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής MERS-CoV εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία όταν κάποιος πέθανε από τη ιογενή λοίμωξη το 2012. Ο ιός, ο οποίος μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει σοβαρά και θανατηφόρα αναπνευστικά συμπτώματα, συστηματική μόλυνση και πολυοργανική ανεπάρκεια, προκάλεσε πάνω από 2.250 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις με ποσοστό θνησιμότητας 35% σε 27 χώρες. Ο ιός MERS μπορεί να εξαπλωθεί από καμήλα σε άνθρωπο ή από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πολλές περιπτώσεις συνδέονται με την Αραβική Χερσόνησο εξαιτίας του υψηλού πληθυσμού της καμήλας, αλλά έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προκύπτει από μια εστία του 2015 στη Νότια Κορέα.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής στο Κέντρο Βιοδερμικών και Αναδυόμενων Ασθενειών, Chien-Te K Tseng, στο παρελθόν, επικεντρώθηκαν κυρίως στην ανάπτυξη γενικών εμβολίων κατά της γρίπης, στοχεύοντας τις ιικές πρωτεΐνες σε συγκεκριμένα κύτταρα που έχουν ένα μόριο που ονομάζεται CD40 στις επιφάνειές τους. Τώρα τροποποίησαν και βελτιστοποίησαν την προηγούμενη αυτή πλατφόρμα εμβολίων με στόχο τη δημιουργία νέων πιθανών εμβολίων για τον Κοροναϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής MERS-CoV.
Ο Τσένγκ δήλωσε ότι παρόλο που άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν διερευνήσει διάφορες πλατφόρμες εμβολίων για τον ιό MERS σε ζωικά μοντέλα, μέχρι σήμερα πολλά σοβαρά προβλήματα ασφάλειας συνδέονταν συχνά με αυτά τα εμβόλια. Η τρέχουσα μελέτη θέλησε να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική πλατφόρμα εμβολίων που ήταν ασφαλέστερη και ακόμα πιο αποτελεσματική.
Η ερευνητική ομάδα έκανε δύο εκδόσεις ενός πιθανού εμβολίου και αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους σε ποντίκια που τροποποιήθηκαν γενετικά ώστε να έχουν περισσότερες ανθρώπινες ανοσολογικές αντιδράσεις. Αφού τα ποντίκια εμβολιάσθηκαν και στη συνέχεια μολύνθηκαν με MERS-CoV, και τα δύο εμβόλια προφύλαξαν τα ποντίκια από κλινικά συμπτώματα ασθένειας και θανάτου. Ωστόσο, το ένα από τα εμβόλια δεν μπόρεσε να σταματήσει τον ιό από το να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες. Ενώ, το άλλο εμβόλιο, το οποίο πιθανόν στόχευσε πιο επιλεκτικά τα κύτταρα CD40, δεν είχε ως αποτέλεσμα πνευμονική βλάβη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Anwar Hashem, αναπληρωτής καθηγητής στο Βασιλικό Ερευνητικό Κέντρο Fahd Medical και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου King Abdulaziz στη Σαουδική Αραβία, η πλατφόρμα αυτή προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την ενίσχυση της ασφάλειας και της δραστικότητας του εμβολίου κατά του ιού MERS και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά ενός ευρέος φάσματος παθογόνων.
Τι γνωρίζουμε για τον Κοροναϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής MERS-CoV
Από τον Σεπτέμβριο 2012 έως τις 2 Μαΐου 2017, αναφέρθηκαν 1952 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERSCoV, συμπεριλαμβανομένων 693 θανάτων, στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Υεμένη, Λίβανος, Ιράν, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Τυνησία, Αλγερία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Κίνα, και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.
Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, συστήνεται:
• συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, οπωσδήποτε πριν το φαγητό ή το κάπνισμα. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο νερό και σαπούνι και τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αλκοολούχο διάλυμα.
• κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
• αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
• αποφυγή της επαφής με παραγωγικά, κατοικίδια και άγρια ζώα (όπως οι καμήλες).
• αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιαστεί πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Συνιστάται η αναβολή της επιστροφής μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.
Μετά την επιστροφή:
Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα και να ενημερωθεί ο ιατρός για το πρόσφατο ταξίδι, ή να γίνει επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Πηγές:
https://www.utmb.edu/newsroom/article12059.aspx
https://www.news-medical.net/news/20190410/Researchers-develop-potent-and-safe-vaccine-against-deadly-MERS.aspx
https://keelpno.gr/koronaios-toy-anapneystikoy-syndromoy-tis-mesis-anatolis-mers-cov-odigies-gia-toys-taxidiotes-maios-2017/