Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα κληθούν για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είτε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου, είτε «κατ' αντιπαράσταση» οι επικεφαλής των Vodafone και Ericsson Hellas, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αν. Καραμάριος.
Αφορμή αποτέλεσε η απάντηση του κ. Ζήκου ότι πληροφορήσαμε τον πελάτη για τη νέα έκδοση του λογισμικού Ρ 9.1 (με το λογισμικό των νομίμων συνακροάσεων) και μάλιστα το τμήμα πωλήσεων της Ericsson μίλησε με τους τεχνικούς της Vodafone.
«Τους ενημερώσαμε (σημ. τη Vodafone), τους παράσχαμε πληροφόρηση και έγγραφη τεκμηρίωση ότι σε αυτή την έκδοση υπάρχει η βάση για νόμιμες συνακροάσεις», ενώ τα σχετικά έγγραφα τα δώσαμε και στην ΑΔΑΕ, ως πειστήρια, είπε ο κ. Ζήκου. Κληθείς να τοποθετηθεί ως προς την ευθύνη της Ericsson να ενημερώσει τις αρχές για την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Ζήκου είπε ότι η συμβουλή που έλαβε από τη νομική υπηρεσία του ήταν ότι «είμαστε υπεύθυνοι έναντι του πελάτη και ότι αυτός είχε υποχρέωση να πάει στις αρχές». Πρόσθεσε επίσης ότι από τη στιγμή της παράδοσης του λογισμικού «ο πελάτης έχει ευθύνη να προστατεύσει το απόκτημά του».
Σε επίμονες ερωτήσεις βουλευτών για τους λόγους που δεν ανακαλύφθηκε εξαρχής το ότι ήταν τρία τα κέντρα, στα οποία είχε εγκατασταθεί το παρείσακτο λογισμικό, ο κ. Ζήκου είπε ότι αυτό έγινε δυνατό μόνο όταν η Vodafone έδωσε στην Ericsson τα 51 dumps (πληροφορίες συμβάντων) από όλα τα ψηφιακά της κέντρα.
Παρά το γεγονός, ότι το τρίτο κέντρο (ΚΗΦΙΣΟΣ-2) είχε αναβαθμιστεί στο λογισμικό Ρ10, αναπτύξαμε μια νέα τεχνική σε συνεργασία με την ΑΔΑΕ, που μας επέτρεψε να κατανοήσουμε και να βρούμε ότι υπήρξε και εκεί το παρείσακτο λογισμικό, είπε ο κ. Ζήκου.
O κ. Ζήκου είπε ότι τα πρώτα dumps που είχε παραλάβει η Ericsoon για έλεγχο, επιστράφηκαν στη Vodafone στις 16/3/2005, χωρίς να κρατηθούν αντίγραφα.
O κ. Ζήκου είπε ότι οι δυνατότητες εισόδου στο σύστημα είναι είτε με επιτόπου παρουσία, είτε με εξ' αποστάσεως πρόσβαση, είτε μέσω Διαδικτύου.
Ο κ. Ζήκου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το πόσοι είναι οι τηλεφωνικοί αριθμοί που παρακολουθούνταν, δήλωσε ότι δεν συνέκρινε τους καταλόγους με τους αριθμούς των τηλεφώνων που παρήχθησαν από την εταιρεία του και από τη Vodafone. Σημείωσε ωστόσο ότι ένα αντίγραφο εκ των αρχικών καταλόγων, που διατηρήθηκε «κατά λάθος» σε υπολογιστή της Ericsson, δόθηκε στην ΑΔΑΕ.
Στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Β. Μαγγίνα, εάν έγιναν στο παρελθόν νόμιμες συνακροάσεις, ο κ. Ζήκου αποκάλυψε ότι γνωρίζει ένα περιστατικό στο δίκτυο της ΤΙΜ, τον Ιανουάριο του 2002.
«Μας ζητήθηκε επίσημα, και μετά από δικαστική παραγγελία, να εφαρμόσουμε το ολοκληρωμένο σύστημα για συγκεκριμένη περίοδο και αριθμούς, και αφού έγινε αυτό, το σύστημα αφαιρέθηκε».
Σε ερώτηση για ενδεχόμενες ευθύνες της Ericsson, ο κ. Ζήκου είπε ότι θα ήταν παράλογο να δοκιμάσει η εταιρεία του το παρείσακτο λογισμικό και ότι δεν θα το έκανε σε πραγματικό κέντρο (Παιανίας).
Εξάλλου, σε ερώτηση του βουλευτή για το εάν μπορεί ο Κ. Τσαλικίδης να «έπεσε» πάνω στο παρείσακτο λογισμικό κάνοντας έλεγχο ασφαλείας, ο κ. Ζήκου είπε ότι ουδείς μπορεί να το αποκλείσει.
Ο κ. Ζήκου είπε ότι στην αρχή δεν είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης.
Είχαμε μόνο μια λίστα με αριθμούς. Εμείς, απλώς, ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας δόθηκαν. Προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε ότι θα πληροφορούνταν οι αρχές και αναμέναμε από αυτές να μας καλέσουν. Τώρα, που ξέρουμε πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα, ίσως θα έπρεπε να πράξω αλλιώς, είπε ο κ. Ζήκου.