Στις Βρυξέλλες στρέφονται, για ακόμη μία φορά, τα φώτα του Brexit, με τη Μέι να ζητεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της μία νέα παράταση της εξόδου της χώρας έως τις 30 Ιούνιου, με τη δυνατότητα να αποχωρήσει νωρίτερα εφόσον η συμφωνία αποχώρησης πάρει το πράσινο φως από το κοινοβούλιο.
Προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτή σε οποιαδήποτε παράταση θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις καταστεί δυνατή η έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης.
«Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου».
«Ξέρω πως πολλοί από τους ηγέτες θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την Ε.Ε.», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε την άποψη ότι η όποια παράταση πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό.
«Το σημαντικότερο είναι αυτή η παράταση να είναι χρήσιμη και να εξυπηρετεί ένα σκοπό. Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου», είπε, προσθέτοντας πως «τώρα εναποκείται στους ηγέτες να αποφασίσουν».
Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε μήνυμα ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις «φήμες» για παράταση διαρκείας, σημείωσε: «Καμία μακροπρόθεσμη παράταση. Πρέπει να καταλάβουμε ποιος ο λόγος για μια τέτοια παράταση, ποιο είναι το πολιτικό πλάνο που τη δικαιολογεί, ποιες είναι οι σαφείς προτάσεις». «Τίποτα δεν είναι δεδομένο», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Μια ευελικτη παράταση η οποία θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμεμη έξοδο του Ηνωμενου Βασιλείου, αναμένεται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
Στην έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το άρθρο 50, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να υποστηρίξει μια ευελικτη παράταση η οποία θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμεμη έξοδο του Ηνωμενου Βασιλείου
Η χώρα μας αντιτίθεται σε κάθε σενάριο άτακτης έξοδου και σύμφωνα με πληροφορίες θα επισημάνει την ανάγκη να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της Ε.Ε. χωρίς να παρακωλυονται από συνεχείς Συνοδούς για το Brexit.
Η όποια απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο δείπνο που θα ακολουθήσει, στο οποίο δεν θα συμμετέχει η Μέι.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ