H Βρετανία οδεύει πιθανότατα προς μία μακρά παράταση της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι πάλευε έως την τελευταία στιγμή να αποσπάσει τη στήριξη Βερολίνου και Παρισιού για μία σύντομη αναβολή έως τις 30 Ιουνίου το αργότερο. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.
Την πληροφορία για μακράς διαρκείας παράταση μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 μελών. Όπως εξηγούν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ειδησεογραφικό δίκτυο , η Γαλλία είναι ο βασικός υπέρμαχος μίας σύντομης παράτασης, αφού φοβάται ότι μία μακράς διάρκειας παραμονή θα δώσει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να παρέμβει στα της κοινότητας,, που θέλει να εγκαταλείψει.
Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ μίας παράτασης έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή ακόμη και έως τον Μάρτιο του 2020. Την πρόταση για ετήσια παράταση, που θα δίνει όμως στη Βρετανία την «ευελιξία» να φύγει και λίγο νωρίτερα, εάν έχει καταλήξει σε συμφωνία, φέρεται να έχει προτάξει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Η Μέι συναντήθηκε ήδη με την Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ αργότερα απόψε θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο. Μέρκελ και Μέι δεν προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες. Η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε μία ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στην οποία επισημαίνει ότι οι δύο κυρίες συμφώνησαν στη «σπουδαιότητα να διασφαλιστεί η συντεταγμένη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.». Δεν γίνεται καμία αναφορά στην παράταση και τη διάρκειά της.
Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, θέλουν την Τερέζα Μέι να έχει επιτρέψει να ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές της , προκειμένου να βρεθεί μία διακομματική λύση. Αν και η αξιωματική αντιπολίτευση την έχει επικρίνει ότι έως τώρα δεν έχει εμφανιστεί διατεθειμένη για ουσιαστικές αλλαγές στη συμφωνία της, που απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει πως ο μόνος τρόπος να «σώσει» το Brexit είναι μέσω συνεργασίας με τους Εργατικούς.
Στις σημερινές συνομιλίες Τόρις- Εργατικών συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ και ο σκιώδης υπουργός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζον Μακντόνελ. Ο Χάμοντ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση για ένα δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες θα επικυρώσουν ή όχι τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η Βουλή.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg