Με θέμα «Management of Contemporary Refugee and Migratory Flows» άνοιξε σήμερα η αυλαία του «Athens EU Model 2019» που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Το «Athens EU Model 2019» αποτελεί προσομοίωση δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Υπουργών (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων). Στο πλαίσιό της 65 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, διαφόρων επιστημονικών τομέων, από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, θα έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν διάφορους ρόλους αξιωματούχων προκειμένου να προωθήσουν τις θέσεις πολιτικής τους και να διαπραγματευτούν πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης των σύγχρονων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Συγκεκριμένα, οι φοιτητές του «Athens EU Model 2019» θα αναλάβουν από σήμερα και μέχρι τις 11 Απριλίου τον ρόλο Ευρωπαίων Επιτρόπων, υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, αξιωματούχων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και δημοσιογράφων και εκπροσώπων άλλων διεθνών οργανισμών (Αφρικανική Ένωση, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) και ΜΚΟ (Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και Γιατροί Χωρίς Σύνορα).
«Ετοιμαστείτε να εμπνευστείτε και να μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να σκέφτεστε και να πράττετε ως πραγματικοί Επίτροποι και Υπουργοί» ανέφερε κατά την τελετή έναρξης του «Athens EU Model 2019» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης υπογράμμισε πως «οι πολλαπλές κρίσεις της Ευρώπης κατα τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει το συλλογικό μας αίσθημα επιβίωσης, αλλά έχουν προκαλέσει και πολλά τραύματα». Ωστόσο, όπως είπε, «η βασική ερώτηση παραμένει: μπορεί η Ευρώπη να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα;».
«Η Λεσβος παρότι μικρό νησί, από το 2015 αποτελεί πεδίο όπου εγκαινιάζονται νέες πολιτικές της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως η συμμετοχή του EASO στις συνεντεύξεις ασύλου και η πολιτική της διοικητικής κράτησης άμα τη αφίξει συγκεκριμένων εθνικοτήτων» σημείωσε με τη σειρά του ο Βασίλης Κερασιώτης, δικηγόρος και Διευθυντής της ΜΚΟ hias Ελλάδος, που δραστηριοποιείται στη Λέσβο.
Η προσομοίωση των οργάνων της Ε.Ε. «Athens EU Model 2019» διοργανώνεται για τέταρτη φορά από το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής και πρώτη φορά σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του ΕΛΙΑΜΕΠ.