Σχεδόν τρία χρόνια αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να μην είναι ξεκαθάρο το πότε, πώς και εάν θα πουν τελικά «αντίο» στο κλαμπ, στο οποίο εντάχθηκαν το 1973. Η Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι με τους 27 έχει απορριφθεί τρεις φορές, ενώ οι βουλευτές έχουν πει δύο φορές «όχι» σε εναλλακτικές, που τους προτάθηκαν σε ενδεικτικές ψηφορορίες. Με την Ε.Ε. να ανησυχεί για ένα no deal και τον ισχυρό αντίκτυπο, που αυτό θα είχε, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιχειρεί σήμερα σε μία πεντάωρη σύσκεψη με τους κορυφαίους υπουργούς της, να βρει την άκρη του νήματος. Σε αυτήν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν κάλπες: Θα είναι όμως γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος;
Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως η πρωθυπουργός θα καθορίσει τη θέση για το πώς θέλει να προχωρήσει η χώρα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Απριλίου.
Σύμφωνα με το Reuters η Μέι δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να θέσει αυτή την εβδομάδα, για τέταρτη φορά, την Συμφωνία της προς ψήφιση, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η άτακτη έξοδος στις 12 Απριλίου. Δεν είναι σαφές, όμως, τι διαφορετικό θα μπορούσε να προτείνει ώστε να πείσει τους διαφωνούντες. Την τελευταία φορά είπαν «όχι» το υπερσυντηρητικό DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, οι Εργατικοί, αλλά και τριάντα βουλευτές της. Οι αντάρτες περιορίστηκαν, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί.
Υπό τις συνθήκες αυτές πολλοί πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στις γενικές εκλογές. Αν η κυβέρνηση προτείνει την προκήρυξή τους, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα 2/3 των βουλευτών. Η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε κάλπες και στην περίπτωση που περάσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και δεν εξασφαλίσει κανένα κόμμα τη στήριξη της πλειοψηφίας σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Ωστόσο αρκετά στελέχη των Τόρις διαφωνούν έντονα με αυτή την επιλογή. Ζητούν να κατατεθεί αίτημα για μία μεγαλύτερη αναβολή της εξόδου από την Ε.Ε. Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση να πει τι σκοπεύει να κάνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και εδώ είναι που έρχεται δυναμικά η περίπτωση του νέου δημοψηφίσματος. Πρόκειται άλλωστε για την πρόταση, που στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία εξασφάλισε τις περισσότερες θετικές ψήφους (280 «ναι», 292 «όχι»), αν και όχι την μικρότερη διαφορά ανάμεσα σε συμφωνούντες και διαφωνούντες. Η μικρότερη διαφορά ανάμεσα σε «ναι» και «όχι» (273-276) κατεγράφη στην πρόταση για ένα μαλακό Brexit με τελωνειακή ένωση .
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι πολύ σύντομα, ακόμη και μέσα στο επόμενο 48ωρο θα οδηγηθούμε στο μεγάλο «φινάλε», με την κυβέρνηση να συνδυάζει τις δύο παραπάνω προτάσεις (τελωνειακή ένωση και δημοψήφισμα) σε ένα πακέτο.
Tη διοργάνωση δημοψηφίσματος αναμένεται να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times. Ο Χάμοντ αναμένεται να επισημάνει πως ούτε το Συντηρητικό Κόμμα, ούτε η χώρα θα άντεχαν νέες πρόωρες εκλογές.
naftemporiki.gr