Ερευνήτρια του UTA μελετά τη σχέση της καρδιαγγειακής νόσου με την κατάθλιψη

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 11:59
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τη σχέση μεταξύ της καρδιαγγειακής νόσου και της κατάθλιψης προσπαθεί να αναλύσει πλήρως μία από τις ερευνήτριες στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington διεξάγοντας μελέτη η οποία χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Η.Π.Α., σκοτώνοντας περισσότερους από 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο και οι περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανοί που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με τη Jody Greaney, βοηθό καθηγήτρια κινησιολογίας στο UTA,  οι ενήλικες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Και όχι μόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια στο μέλλον, αλλά να την εμφανίσουν και σε πολύ νεαρότερη ηλικία, σε σύγκριση με έναν ενήλικα που δεν έχει ιστορικό κατάθλιψης.

Η Greaney χρησιμοποιεί το βραβείο NIH αξίας 248.000 δολαρίων για να μελετήσει την επίδραση της κατάθλιψης στον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου στην αρτηριακή πίεση και πώς μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιζήμιες αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα ενός ατόμου.

Όπως λέει, ελπίζει ότι τα ευρήματα από αυτές τις μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών στρατηγικών για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε ενήλικες με κατάθλιψη.

Η Greaney ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αυτής της διφασικής επιδότησης στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας ως μεταδιδακτορική συνεργάτης. Βασιζόμενη σε μια σειρά μελετών με μοντέλα τρωκτικών που ήταν σε φάση κατάθλιψης, σε πρώτη φάση επιχείρησε να μεταφράσει αυτά τα ευρήματα από τα προκλινικά μοντέλα τρωκτικών στην ανθρώπινη εκδήλωση της νόσου. Στη συνέχεια εξέτασε τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τους ειδικούς μηχανισμούς που τους αναγκάζουν να λειτουργούν ανεπαρκώς σε άλλους υγιείς νέους ενήλικες με κατάθλιψη. Ενώ, σε δεύτερη φάση διερεύνησε τους ίδιους αυτούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Όπως είπε η Greaney προσχώρησε στην σχολή του UTA τον Ιανουάριο του 2019 και τόσο η ηγεσία του πανεπιστημίου, όσο και οι πόροι και η θέση του πανεπιστημίου στο Dallas-Fort Worth Metroplex διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή της να φέρει την έρευνά της σε αυτό.

Ο αναπληρωτής κοσμήτορας του κολλεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας Υγείας και πρόεδρος του Τμήματος Κινησιολογίας, David Keller, τόνισε ότι η καινοτόμος έρευνα της Jody Greaney θα συμβάλει σημαντικά στην επέκταση του ερευνητικού χαρτοφυλακίου του πανεπιστημίου UT Arlington.

Η  Greaney στοχεύει να ξεκινήσει τη συλλογή δεδομένων των δύο φάσεων τους ερχόμενους μήνες. Επί του παρόντος, συνεργάζεται με άλλους ερευνητές που ενδιαφέρονται για το θέμα, το οποίο είπε ότι παρουσιάζει "απεριόριστες" ευκαιρίες συνεργασίας.

Πηγές:

https://www.uta.edu/news/releases/2019/04/greaney-cardiovasc-depression.php
https://www.news-medical.net/news/20190402/UTA-researcher-working-to-understand-link-between-cardiovascular-disease-and-depression.aspx

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή