Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Κάθε προσπάθεια να γίνει επιτέλους ένα βήμα μπροστά βυθίζουν τη βρετανική κυβέρνηση και το Ηνωμένο Βασίλειο όλο και περισσότερο στο χάος. Αυτή είναι η βρετανική πραγματικότητα από την ημέρα που η χώρα αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ένωση. Την περασμένη Παρασκευή υποτίθεται ότι το Brexit θα έπαιρνε σάρκα και οστά. Η μέρα πέρασε, αλλά η Βρετανία παραμένει ακόμη στην Ε.Ε. διότι τίποτα απολύτως δεν έχει συμφωνηθεί. Και τα πιθανά σενάρια συνεχίζουν να διαιωνίζονται.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αυτό που όλοι γνώριζαν για το Brexit ήταν ότι θα αναβληθεί έως τις 22 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι η Τερέζα Μέι θα κατάφερνε να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο. Με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρει – έπειτα από δύο παταγώδεις αποτυχίες – η Μέι απομόνωσε τη συμφωνία από το συνοδευτικό κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης και δεσμεύτηκε να παραιτηθεί. Απέτυχε ξανά.
Στόχος τώρα της βρετανικής κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει στις 10 Απριλίου, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου, προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit δύο μέρες μετά; Θα τα καταφέρει; Τα νέα σενάρια, σύμφωνα με τη Μέι έχουν ως εξής:
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα προσπαθήσει να πείσει τη Μέι σε ένα εναλλακτικό σχέδιο
Τη Δευτέρα, οι Βρετανοί βουλευτές θα πάρουν ξανά τις θέσεις τους για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Η λογική εν προκειμένω είναι να προταχθούν όσα μέχρι στιγμής συγκεντρώνουν τη στήριξη των περισσότερων βουλευτών. Όπως και κατά τις προηγούμενες ψηφοφορίες ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαια ότι αυτή τη φορά θα καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή.
Η Μέι θα φέρει τη συμφωνία για τέταρτη φορά στη βουλή
Στο Brexit βρίσκει απόλυτη εφαρμογή το ποτέ μη λες ποτέ. Όσοι λοιπόν πίστευαν ότι η ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής ήταν η ύστατη προσπάθεια της Μέι να περάσει τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες ενδεχομένως να διαψευστούν. Πηγές της Νταόυνινγκ Στριτ άφηναν χθες υπόνοιες ότι η Μέι μπορεί να κάνει και μία τέταρτη προσπάθεια, δεδομένου ότι στην τρίτη ψηφοφορία η διαφορά είχε σαφώς μειωθεί.
Η δυνάμει παραίτηση της Μέι υπήρξε ένα πρώτης τάξεως καρότο για τους ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς και εν γένει τους αντάρτες Τόρις, οι οποίοι αποφάσισαν τελικά να στηρίξουν τη Μέι. Τώρα η Μέι χρειάζεται να πείσει το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, ίσως και τους 34 Τόρις που ψήφισαν «όχι» σε αλληεγγύη προς το DUP, το οποίο διαφωνεί κάθετα με το backstop, το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας για την αποφυγή των σκληρών συνόρων. Εάν η Μέι τα καταφέρει, τότε η χώρα θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου της Ε.Ε. στις 22 Μαΐου.
Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για δεύτερο δημοψήφισμα
Όπως και η συμφωνία, έτσι και η προοπτική ενός δεύτερου δημοσψηφίσματος γίνεται όλο και πιο ελκυστική μεταξύ των Βρετανών βουλευτών. Αυτή μάλιστα είναι μία προοπτική για την οποία θα κληθούν να ψηφίσουν κανά τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το σενάριο απαιτεί περισσότερο χρόνο, άρα και μεγαλύτερη παραμονή στην Ένωση. Επίσης, το δεύτερο δημοψήφισμα δεν αποτελεί καλή λύση για την πλειονότητα των Τόρις.
Έξοδος χωρίς συμφωνία
Παραμένει πάντα ένα πιθανό σενάριο, έστω και από «ατύχημα». Ορισμένοι Τόρις επιμένουν ότι αυτό δεν τους φοβίζει, όμως το κοινοβούλιο έχει πολλές φορές συμφωνήσει αν μη τι άλλο ότι δεν επιθυμεί άτακτο Brexit. Πώς μπορεί να συμβεί; Εάν στις 10 Απριλίου η Μέι δεν έχει τίποτα επί της ουσίας να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες, οπότε κι εκείνοι με τη σειρά τους δείξουν την πόρτα της εξόδου στις 12 Απριλίου – όπως έχουν πολλές φορές απειλήσουν ότι θα κάνουν.
Η Μέι θα προσπαθήσει να προκηρύξει εκλογές
Είναι και αυτό ένα σενάριο που έχει προταχθεί από πολλούς ως η καλύτερη λύση. Είναι αυτό που ζητεί μετ’ επιτάσεως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ε.Ε. θα συναινέση σε μεγαλύτερη παράταση του Brexit. Θα λύσει το πρόβλημα όμως; Την τελευταία φορά που η Μέι προκήρυξε εκλογές, το 2017, οι Τόρις έχασαν την πλειοψηφία στη βουλή και χρειάστηκαν τη στήριξη του DUP, που τώρα γυρίζει την πλάτη στη Μέι και τη συμφωνία της.
naftemporiki.gr