Τα ψάρια πιθανότατα είναι η πηγή για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών

Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 08:34
UPD:08:34
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων σε πολλά φάρμακα και η έλλειψη νέων αντιβιοτικών, έχουν θέσει σε επιφυλακή τους επιστήμονες οι οποίοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ανακαλύψουν νέα μόρια που μπορούν να καταπολεμήσουν αυτά τα παθογόνα. Μια ομάδα ερευνητών σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας American Chemical Society (ACS) έχει εντοπίσει μια λεπτή βλεννώδη επικάλυψη νεαρών ψαριών ως πιθανή πηγή αντιβιοτικών που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν ανθεκτικές λοιμώξεις όπως το MRSA (ανθεκτικό στη Μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus).

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην Εθνική Συνάντηση & Έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας (ACS) (Spring 2019 National Meeting & Exposition) και όπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια  από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον, Sandra Loesgen,  τα μικρόβια της βλέννας έχουν μια αντισηπτική δύναμη που προστατεύει τα ψάρια από μικρόβια και οι νέες βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να ανακαλυφθούν από αυτό το μικροβιοκτόνο των ψαριών  αλλά και γενικότερα από το θαλάσσιο περιβάλλον, θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιβιοτικών και αξίζει να το εξερευνήσουν.

Η Molly Austin, προπτυχιακή φοιτήτρια χημείας, που συμμετείχε σε μερικά από τα πειράματα, τόνισε ότι η βλέννη των ψαριών είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα επειδή το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα ψάρια είναι περίπλοκο. Είναι σε επαφή με το περιβάλλον τους όλη την ώρα με πολλούς παθογόνους ιούς.

Ενώ,  η συν-συγγραφέας της μελέτης, Erin (Misty) Paig-Tran, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Fullerton, συμπλήρωσε ότι η βλέννα που χρησιμοποίησαν στη μελέτη ήταν από νεαρά ψάρια που ζουν είτε σε βαθιά νερά ή στην επιφάνεια σχεδόν της θάλασσας στην ακτή της Νότιας Καλιφόρνιας .

Και ο λόγος ήταν ότι, παρατήρησαν ότι η βλέννα ήταν πιο άφθονη στα νεαρά ψάρια, καθώς έπρεπε να καταπολεμούν τις μολύνσεις περισσότερο λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Οι Loesgen και Austin και μία ακόμη μεταπτυχιακή φοιτήτρια την Paige Mandelare, εξέτασαν τη βλέννα και την ικανότητά της να καταπολεμά 47 διαφορετικά στελέχη βακτηριδίων.

Η ερευνητική ομάδα εξεπλάγην από το γεγονός ότι πέντε εκχυλίσματα της βλέννας μπορούσαν να καταπολεμήσουν το MRSA ενώ, τρία από αυτά τα εκχυλίσματα ήταν ικανά να καταπολεμήσουν τον μύκητα Candida albicans. Ένα συγκεκριμένο στέλεχος των βακτηρίων από την επιφάνεια του Ειρηνικού που βρέθηκε σε ροζ πέρκα μπορεί να καταπολεμήσει τόσο το MRSA, όσο και μια σειρά κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα ωστόσο, δήλωσε επιφυλακτική αναφορικά με τα εκχυλίσματα που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τα βακτηρίδια αρνητικά κατά Gram - Pseudomonas aeruginosa, τα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Πρόσθεσαν όμως,  ότι τα πειράματά τους μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην ιχθυοκαλλιέργεια και η μειωμένη χρήση αντιβιοτικών στα ψάρια θα ενίσχυε την παραγωγή αυτής της βλέννης  με αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Sandra Loesgen, το επόμενο βήμα στην έρευνα θα είναι να κατανοήσουν τη λειτουργία ακριβώς του φυσιολογικού αυτού μικροβιοκτόνου.

Πηγές:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/acs-fsa022119.php
https://www.news-medical.net/news/20190331/Fish-slime-could-be-a-potential-source-of-antibiotics-finds-study.aspx

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή