Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο παρουσίασε ένα σχέδιο ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προετοιμασία του κάτω Μανχάταν από την αναπόφευκτη εισβολή άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το σχέδιο ανακοινώθηκε παράλληλα με την δημοσίευση μίας μελέτης για την ανθεκτικότητα του Μανχάταν στην κλιματική αλλαγή, η οποία παρέχει μια πλήρη εκτίμηση των προβλεπόμενων κλιματικών κινδύνων, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι καταιγίδες, οι ακραίες βροχοπτώσεις και τα κύματα καύσωνα. Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή μόνιμων και ενσωματωμένων φραγμάτων, καθώς και μία πρόταση επέκτασης της στεριάς κατά 150 μέτρα μεταξύ της γέφυρας του Μπρούκλιν και του τερματικού σταθμού Σάουθ Φέρι.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κτίρια μεταξύ της γέφυρας του Μπρούκλιν και του τερματικού σταθμού είναι πολύ κοντά στην ακτή και πολύ πυκνά χτισμένα, με αρκετές γραμμές μετρό και διανομής ρεύματος, ώστε να εφαρμοστούν τα σχέδια για φράγματα που προβλέπονται για άλλες γειτονιές. Ο χώρος για επιπλέον υποδομή είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Η προτεινόμενη ιδέα είναι να ανυψωθεί η γη σε έκταση περίπου δύο τετραγώνων, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ένα υπερυψωμένο φράγμα που θα προστατεύει την λεγόμενη Οικονομική Περιοχή από τις μεγάλες παλίρροιες.
Το σχέδιο δεν είναι πρωτοφανές για τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gizmodo, το νησί Έλλις, διάσημο για την υποδοχή πάνω από 12 εκατομμυρίων μεταναστών ως το 1954, το νησί Ράικερς όπου βρίσκονται μεγάλες φυλακές, το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο, και άλλα γνωστά σημεία της πόλης είναι χτισμένα σε ανυψωμένη ή τεχνητή γη.
Πριν από την αστικοποίηση, το Μανχάταν ήταν ένα βαλτώδες νησί που χρησίμευε ως φυσικό φράγμα, προστατεύοντας την ενδοχώρα από τα κύματα. Για αυτό το λόγο η πόλη που χτίστηκε σε αυτή τη γη είναι σήμερα ευάλωτη. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, είχε επίσης προτείνει παρόμοια προσθήκη γης κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Το νέο σχέδιο κλιματικής αλλαγής της Νέας Υόρκης περιλαμβάνει επίσης 500 εκατομμύρια δολάρια για σχέδια ανθεκτικότητας για την προστασία άλλων χαμηλότερων συνοικιών του Μανχάταν, συμπεριλαμβανομένων μερικών έργων οικονομικής στέγασης. Αυτά τα έργα ανθεκτικότητας περιλαμβάνουν τοίχους και φράγματα που μπορούν να αναπτυχθούν εάν πλησιάσει ένας τυφώνας.
«Θα είναι μία από τις πιο σύνθετες περιβαλλοντικές και τεχνικές προκλήσεις που έχει ποτέ αναλάβει η πόλη μας και θα αλλάξει κυριολεκτικά το σχήμα του νησιού του Μανχάταν, προστατεύοντας τις γειτονιές από τις μελλοντικές καταιγίδες και τις υψηλότερες παλίρροιες τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο.
Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι η οικοδόμηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα και επισημαίνουν ότι το σχέδιο του δημάρχου δεν διαθέτει μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο επικεντρώνεται στις μεγάλες τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρηματικές περιοχές του χαμηλότερου Μανχάταν αλλά αγνοεί άλλες οικονομικά ευάλωτες περιοχές σε όλους τους δήμους.