Από την έντυπη έκδοση
Τέτοιες ημέρες ακριβώς, πριν από 49 χρόνια, στις 27 Μαρτίου 1970, ξεκινούσε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη των 35 μελών της «Δημοκρατικής Άμυνας». Ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη με κατηγορούμενους επιφανείς προσωπικότητες του αστικού κοινωνικο-πολιτικού χώρου της Ελλάδας, γεγονός που κονιορτοποιούσε το επιχείρημα της δικτατορίας, ότι εναντίον της αντιδρούσαν «οι κομμουνιστοσυμμορίτες».
Η «Δημοκρατική Άμυνα» συγκροτήθηκε λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας από κεντρογενείς προσωπικότητες του ευρύτερου ακαδημαϊκού χώρου και της διανόησης. Ανάμεσά τους οι Γεώργιος Μυλωνάς, Βασίλης Φίλιας, Σπύρος Πλασκοβίτης, Σάκης Καράγιωργας, Χρήστος Ροκόφυλλος, Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Κώστας Σημίτης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Στέλιος Νέστωρ, Παύλος Ζάννας, Αναστάσης Πεπονής, Γιώργος Σηπιτάνος, Βίκτωρ Νέτας, ο στρατηγός Ιορδανίδης κ.ά. Ενώπιον των μελών του στρατοδικείου, ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομίας του Παντείου Σάκης Καράγιωργας, με κορμί καθημαγμένο από τη βόμβα που είχε εκραγεί στα χέρια του, αλλά και τα βασανιστήρια στην Ασφάλεια του καθεστώτος, εξήγησε γιατί μετείχε στην Οργάνωση, παραδίδοντας ένα μάθημα υψηλού δημοκρατικού-πολιτικού ήθους και ένα υπόδειγμα πνευματικού ανθρώπου, άξιου της αποστολής του.
Είπε, μεταξύ άλλων, ο Σάκης Καράγιωργας: «Αυτός ο λαός έκανεν πολλάς θυσίας και δαπάνας χάριν εμού. Με εσπούδασεν εις τα ελληνικά πανεπιστήμια, με έστειλεν με υποτροφίαν δι’ ανωτέρας σπουδάς εις το εξωτερικόν, με έκανεν καθηγητήν ανωτάτης σχολής και ανώτατον κρατικόν λειτουργόν. Δι’ όλας αυτάς τας θυσίας τι ζητεί ως αντάλλαγμα από εμέ ο ελληνικός λαός και η πατρίς; Τι ζητεί από όλους τους πνευματικούς ανθρώπους; Δύο μόνον πράγματα. Να προσφέρουν τας επιστημονικάς των υπηρεσίας και να είναι οι θεματοφύλακες των ηθικών και πνευματικών αξιών του ελληνικού λαού. Είχα υποχρέωσιν, επομένως, κύριοι στρατοδίκαι, να εξοφλήσω αυτό το μεγάλο χρέος μου, ακόμη και αν παρίστατο ανάγκη να δώσω και την ζωήν μου…». Δ.Η.Χ.