Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Γιάννη Τσιρώνη ότι το Καστελόριζο δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, με τον πρώην υπουργό να προσπαθεί με νέα δήλωσή του να ανασκευάσει, παρότι υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις οφείλονται είτε σε άγνοια πατριδογνωσίας, είτε φτάνουν στην πολιτική παράκρουση.
Το θέμα ξεκίνησε με δήλωση του κ. Τσιρώνη, την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία «το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που φτάνει μέχρι την Κω και την Ρόδο», είπε.
«Κοιτάξτε τον χάρτη. Το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο σταματάει κάπου… Υπάρχει μετά το Ικάριο και το Καρπάθιο. Επειδή υπηρέτησα στο ναυτικό σας το λέω. Δείτε έναν χάρτη. Το Αιγαίο, για παράδειγμα, δεν είναι κάτω από την Κρήτη», συμπλήρωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN για τα ελληνοτουρκικά..
Άμεσα ήρθε η απάντηση από πλευράς Ν.Δ., με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να χαρακτηρίζει επιπόλαιη τη δήλωση, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις βλάπτουν τις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
«Ο κ. Τσιρώνης έκανε μια αδιανόητη δήλωση. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί πράγματα που δεν γνωρίζει σε βάθος και να κάνει εύκολα δηλώσεις. Δεν μπορεί να διασπάται ο εθνικός νησιωτικός χώρος σε νησιά του Αιγαίου και του ανατολικού Μεσογείου», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. και συνέχισε:
«Είναι μια χρόνια επιδίωξη της Τουρκίας. Εκανε λάθος. Δεν είναι μάθημα γεωγραφίας όταν μιλάμε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η ενότητα του νησιωτικού χώρου μας δίνει τη δυνατότητα να υπερασπίσουμε ακόμη καλύτερα τα δικαιώματα των νησιών μας. Αυτός ο κατακερματισμός που έκανε ο κ. Τσιρώνης ήταν λάθος. Κάνουν κακό στις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επιπόλαιες, ρηχές δηλώσεις».
Σε μία προσπάθεια να ανασκευάσει, ο κ. Τσιρώνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 επισήμανε: «Ποτέ δεν είπα ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο. Συζητούσαμε για το πού βρίσκεται το Καστελόριζο και το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συμφέροντα. Προσπαθούσα να εξηγήσω ότι επειδή το Καστελόριζο είναι νότια της Τουρκίας, δημιουργεί συμφέροντα για την Ελλάδα στην περιοχή εκείνη που είναι μόλις 140 μίλια από την Κύπρο. Γεωγραφική ήταν η συζήτηση».
Στη συζήτηση παρενέβη ο ανιψιός της Κυράς της Ρω και πρώην δήμαρχος Καστελόριζου Γ. Αχλαδιώτης ο οποίος ανέφερε πως «έχω έγγραφα που αναφέρουν ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στο Αιγαίο και στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων». Το Αιγαίο, τόνισε, είναι αρχιπέλαγος και περιλαμβάνει πολλά μικρότερα πελάγη.
«Λυπάμαι πολύ για τον κ. Τσιρώνη. Δεν το σέβομαι από τη στιγμή που δίνει τροφή στους απέναντι για να κάνουν τους τσαμπουκάδες» σημείωσε.
Στις αντιδράσεις προστέθηκε και αυτή του καθηγητή Γεωλογίας και προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα.
Ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι ο διαχωρισμός του Καστελόριζου, ισοδυναμεί με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια.
«Το Αιγαίο αποτελεί πρότυπο θάλασσας σε όλον τον κόσμο, λόγω της ύπαρξης δύο λιθοσφαιρικών πλακών που συγκρούονται. Ο χώρος αυτός είναι ενιαίος. Και μέσα από αυτό το πλαίσιο καθορίζονται και τα δικαιώματα της Ελλάδας για τα κοιτάσματα πετρελαίου που είναι νότια της Κρήτης. Ο Αιγαιακός χώρος δεν είναι μόνο το Αιγαίο με τη στενή γεωγραφική έννοια και είναι μεγάλο ατόπημα εμείς οι ίδιοι να το διαχωρίζουμε. Είναι ό,τι καλύτερο σε υπηρεσία μπορούμε να προσφέρουμε στην Τουρκία», τόνισε.