Στην αναθεωρητική ατζέντα επιμένει η Τουρκία

Κυπριακό, Αιγαίο, ενέργεια, μουσουλμανική μειονότητα
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 10:18
UPD:10:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες στην Αττάλεια, ιδιαίτερη πατρίδα του δεύτερου, επιβεβαίωσε την επιμονή της Άγκυρας στην αναθεωρητική της ατζέντα, δίνοντας την ευκαιρία στον Τούρκο αξιωματούχο να την επαναλάβει και δημοσίως.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ και του Κινήματος Αλλαγής, που μέσω των αρμοδίων τομεαρχών τους κάλεσαν την κυβέρνηση να μη δεσμεύσει τη χώρα τώρα στο τέλος της θητείας της.
 
Στην ατζέντα της συνάντησης Κατρούγκαλου-Τσαβούσογλου ήταν το Κυπριακό, το Αιγαίο, τα ζητήματα της ενέργειας, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.

Η αναγνώριση εκ μέρους του Έλληνα ΥΠΕΞ τουρκικών δικαιωμάτων στα ενεργειακά προκάλεσε την ευαρέσκεια του Τούρκου ομολόγου του, ο οποίος διατύπωσε δημοσίως τις ευχαριστίες του.

Ο κ. Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα επιμένει στη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο, με το πρόσχημα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων, όπως επίσης ότι εννοεί να θεωρεί τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος ως Τούρκους εθνικά.

Οικοδόμηση εμπιστοσύνης
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι στις 12 Απριλίου θα συναντηθούν οι γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών, με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

«Η πρώτη συνάντηση για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Με τον ομόλογό μου συναντιόμαστε συχνά και στο προσεχές μέλλον θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο, για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Μετά από αυτές τις τεχνικού περιεχομένου συναντήσεις θα συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας, οι οποίοι είναι καλοί φίλοι από την περίοδο που ήταν επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Κατά συνέπεια αυτές οι συνομιλίες είναι σημαντικές σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε: «Όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών, θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και αναφέρομαι στις διερευνητικές συνομιλίες, για την έναρξη των οποίων είμαστε σύμφωνοι. Εμείς δεν επιθυμούμε τέτοια θέματα να τα κάνουμε αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης. Διότι είναι πολύ σοβαρά θέματα, που πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο από τις δύο χώρες. Η Ελλάδα για εμάς είναι ένας σημαντικός γείτονας, είμαστε δύο χώρες που ζούμε δίπλα-δίπλα. Αρκεί να επιδείξουμε αυτή την ειλικρινή βούληση και να τη συνεχίσουμε».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο, στα θέματα ενέργειας και οικονομίας. Δεν έχουμε δισταγμούς επ’ αυτού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων, αλλά και προς όφελος όλων, είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία. Υπό την προϋπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων, όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Διεθνές δίκαιο και σεβασμός
Ο κ. Κατρούγκαλος προέταξε τη σημασία της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του συστήματος πολυμέρειας των διεθνών θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία ενός ειλικρινούς και συνεχούς διαλόγου, ο οποίος, στη βάση μιας θετικής ατζέντας και ενός προγράμματος, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, θα βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σημείωσε όμως ότι «αποκλιμάκωση της έντασης δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι».

Κατά τον ίδιο, «κομμάτι της θετικής μας ατζέντας είναι ακριβώς το πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας, και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί και επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους, να βρίσκουμε τρόπους γενικότερα για την επίλυση των διαφορών μας και των προβλημάτων που μας απασχολούν».

Επισήμανε ότι «το μέτρο της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των κρατών το διέπει το διεθνές δίκαιο» και επανέλαβε: «Η θέση της Ελλάδας είναι πάντα μία και σταθερή: ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει σε κάθε κράτος που έχει ακτογραμμές συγκεκριμένα δικαιώματα... Και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο εμείς παγίως αναφερόμαστε και θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές».

Στην Αθήνα, ο τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε: «Μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή είναι αδιανόητο να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε: «Με πρόσχημα και όχημα τη δήθεν φωνή της λογικής, η κυβέρνηση στους τελευταίους της μήνες επιχειρεί να παγιδεύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και για τα επόμενα χρόνια».

Προς ρήξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΑΤΤΩ

Την κυβερνητική πολιτική στη Θράκη κατήγγειλε χθες η πολιτική κίνηση «Πράττω», της οποίας ηγείται ο έως προσφάτως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Το «Πράττω» γνωστοποίησε χθες, αργά το απόγευμα, ότι ζητήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το Μαξίμου «με έωλα επιχειρήματα παραιτήσεις των τριών μελών του ΠΡΑΤΤΩ, των μόνων που κατείχαν δημόσιες υπεύθυνες θέσεις», χαρακτήρισε την απαίτηση αυτή ως «αδικαιολόγητη», επισημαίνοντας ότι η θρυαλλίδα του προβλήματος «είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της αριστεράς τους τελευταίους μήνες στη Θράκη».

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ο Ν. Κοτζιάς

Στην ανακοίνωση εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για την κυβερνητική πολιτική στη Θράκη, καθώς υπογραμμίζεται πως «είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων».

Αργά το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε τη λύπη του «για τις παραιτήσεις τριών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών που ανήκουν πολιτικά στην “Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ”, οι οποίες ουδέποτε τους είχαν ζητηθεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή