Η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και η ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια είναι τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος, στις Βρυξέλλες.
Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφκανγκ Σιούσελ, αναφέρει πως «το φετινό Εαρινό Συμβούλιο δίνει στην Ε.Ε. την ευκαιρία να προωθήσει τη σύμπραξη για την απασχόληση και την ανάπτυξη». Όπως αναφέρει ο κ. Σιούσελ, η Σύνοδος ξεκινάει με μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με θέμα την απασχόληση, μεταξύ των «25», του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, του Ερνέστ Σεϊλιέρ, Πρόεδρου των Ευρωπαίων Εργοδοτών (UNICE) και του Μέντεζ Ροντρίγες, Προέδρου των Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων (ETUC). «Είναι η πρώτη φορά που οι κοινωνικοί εταίροι θα θέσουν άμεσα τα αιτήματά τους στη Σύνοδο Κορυφής», υπογραμμίζει ο κ. Σιούσελ.
Οι διαβουλεύσεις των «25» θα συνεχιστούν με θέμα την κοινή ενεργειακή στρατηγική, ενώ στο αποψινό δείπνο εργασίας οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το «Μέλλον της Ευρώπης» και τη Διεύρυνση. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. θα συζητήσουν για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Την Παρασκευή, σύμφωνα με την επιστολή του Αυστριακού καγκελάριου, θα οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματα της Συνόδου.
Ειδικότερα, στο θέμα της κοινής ενεργειακής πολιτικής που θα απασχολήσει τους «25», μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και την ενεργειακή διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον περασμένο Ιανουάριο, οι «25» παραδέχονται πως θα πρέπει να βρεθεί μια «κοινή ευρωπαϊκή λύση» στο θέμα της ενέργειας.
Επιπρόσθετα, στο ίδιο ζήτημα αναμένεται να τεθεί και το θέμα του οικονομικού προστατευτισμού, υπό τη σκιά της γαλλοϊταλικής κόντρας με αφορμή την αποτυχία του ιταλικού ομίλου Ενέλ να εξαγοράσει τη γαλλική Σουέζ, έπειτα από παρέμβαση του γαλλικού κράτους. Χώρες-μέλη, όπως η Ιταλία, η Σουηδία και η Βρετανία φαίνεται να υποστηρίζουν τη «φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς», ενώ άλλες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, τάσσονται υπέρ του οικονομικού προστατευτισμού.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, επιθυμία της αυστριακής προεδρίας είναι να τεθούν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι για το κάθε κράτος μέλος, προκειμένου η Ε.Ε. να επιτύχει ετήσια αύξηση της μέσης οικονομικής ανάπτυξης κατά 1%, αλλά και τη δημιουργία δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το χρόνο σε ολόκληρη την Ε.Ε..
Σύμφωνη με την υιοθέτηση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων δηλώνει, άλλωστε, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον οι στόχοι αυτοί είναι «ρεαλιστικοί και υλοποιήσιμοι». Ωστόσο, ήδη από το περασμένο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τη θέσπιση ποσοτικών στόχων και παραμένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν τελικά τα κράτη μέλη θα τους υιοθετήσουν.
Πηγή ΑΠΕ