Πολλά «προβληματικά άρθρα» διαπιστώνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Κοντονής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εκτίθεται η κυβέρνηση» με τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, καθώς, όπως είπε, το κείμενο αυτό «τη δεσμεύει να πάει αυτούσιο στη Βουλή και να ψηφιστεί».
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο ίδιος είχε παραλάβει το σχέδιο αυτό από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά δεν το πρώθησε καθώς είχε «σοβαρές διαφωνίες» και εκτιμούσε ότι αν το έθετε σε διαβούλευση ή αν το έστελνε στη Βουλή «θα εκτίθετο η κυβέρνηση».
«Είχα σοβαρές διαφωνίες με μία σειρά από άρθρα τόσο του γενικού μέρους του κώδικα όσο και του ειδικού μέρους, αλλά και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Αυτό που είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι απολύτως σωστό, αυτό δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης, είναι η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία όμως δεσμεύει την κυβέρνηση. Ο κάθε υπουργός δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό το σχέδιο, πρέπει να το πάει αυτούσιο στη Βουλή» εξήγησε για να προσθέσει:
«Επειδή εγώ δεν συμφωνούσα και καταλάβαινα ότι αν το θέσω σε διαβούλευση ή αν το πάω στη βουλή θα εκτίθετο η κυβέρνηση είχα προβλέψει τη σύσταση νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία επί του σχεδίου της προηγούμενης θα κατέληγε σε ένα σχέδιο το οποίο θα μας βρίσκει όλους σύμφωνους».
Ωστόσο, όπως ανέφερε, αυτό δεν έγινε γιατί μεσολάβησε ο ανασχηματισμός και «τελικά είδαμε αυτό το σχέδιο σε διαβούλευση με όλα τα παρεπόμενα προβλήματα».
Σε ό,τι αφορά στα «προβληματικά άρθρα» έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση των μονομελών κακουργιοδικείων που ασχολούνται κυρίως με τα ναρκωτικά και την επαναφορά των τριμελών, κάτι που χαρακτήρισε «καταστροφικό».
Αναφορικά με τη μείωση ποινών είπε ότι πρέπει να το δούμε συνολικά. «Σε ορισμένες περιπτώσεις συμφωνώ σε άλλες δεν συμφωνώ», συμπληρώνοντας πως θεωρεί «απαράδεκτο» να μειώνεται στο μισό η ποινή σε ό,τι αφορά τον διευθύνοντα εγκληματικής οργάνωσης. «Το ότι συνδυάστηκε αυτό με τη δίκη της Χρυσής Αυγής αυτό είναι ένα θέμα της επικαιρότητας» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «δεν είχε καμία σκοπιμότητα η κυβέρνηση».