Πλήρης ηθική και ιατρική κάλυψη στα δύο θύματα των μεταγγίσεων με μολυσμένο αίμα

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2006 16:47
A- A A+

Πλήρη ηθική και ιατρική κάλυψη στην 17χρονη με μεσογειακή αναιμία, αλλά και στον 76χρονο καρδιοπαθή από τα Τρίκαλα, που μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS μετά από μετάγγιση μολυσμένου αίματος, θα παράσχει το υπουργείο Υγείας, το οποίο παράλληλα είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση του προσωπικού απορρήτου των φορέων της νόσου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για το περιστατικό, η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν σε επιστημονικό και ιατρικό επίπεδο, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να τύχουν της καλύτερης ιατρικής αντιμετώπισης προκειμένου να αντιμετωπίσουν το προβλημα υγείας που προέκυψε.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε γνωστό ότι από τα 14 κέντρα αιμοδοσίας που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, στα οκτώ γίνεται μοριακός έλεγχος του αίματος, κάτι που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να περάσει μολυσμένο αίμα σε ασθενείς μέσω των μεταγγίσεων. Οπως ανακοίνωσε, σε λιγότερο από δύο μήνες θα τοποθετηθεί σύστημα μοριακού ελέγχου και σε άλλα έξι κέντρα αιμοδοσίας τα οποία βρίσκονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου συνέβη και το περιστατικό, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης, στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στο «Αμαλία Φλέμινγκ» και στο Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα.

Το κόστος για το μοριακό έλεγχο σε επίπεδο προσωπικού και εξοπλισμού για τα έξι αυτά νοσοκομεία εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα κέντρα μοριακού ελέγχου υπάρχουν ήδη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στο Ιπποκράτειο της Αθήνας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στο νοσοκομείο «¶γιος Ανδρέας» της Πάτρας και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Οι επιστήμονες που πλαισίωσαν τον υπουργό Υγείας στη συνέντευξη Τύπου, κατέστησαν σαφές ότι ο αιμοδότης όταν έδωσε αίμα βρισκόταν στην περίοδο του λεγόμενου «σιωπηλού παραθύρου», δηλαδή ήταν στις πρώτες 20 ημέρες της μόλυνσης, οπότε είναι πιθανό να μην ανιχνεύεται ο ιός του AIDS στο αίμα του.

Η υπεύθυνη του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης, Κ. Πολίτη, τόνισε ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε από τον Ιανουάριο που βρέθηκε θετική η 17χρονη κοπέλα με τη μεσογειακή αναιμία, μέχρι το Μάρτιο, οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να εντοπιστούν και οι 23 αιμοδότες, και να εξεταστούν, ώστε να εντοπιστεί ποιος πραγματικά ήταν υπαίτιος για τη μόλυνση της κοπέλας.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο αιμοδότης, όταν έδωσε αίμα για συγγενικό του πρόσωπο, αν και ήταν φορέας ολίγον ημερών, το αίμα του -όπως προέκυψε και από το δείγμα- ήταν καθαρό όσον αφορά τον ιό του AIDS HIV, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Πολίτη, η οποία εξήγησε ότι το φαινόμενο του «παραθύρου» διαρκεί τουλάχιστον 20 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μη φαίνεται στις εξετάσεις οροθετικός για τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Στόχος της Πολιτείας είναι με τη μοριακή ανάλυση που θα ενταχθεί πλέον στο σύνολο των αιμοδοτικών κέντρων, το λεγόμενο «σιωπηλό παράθυρο» να μειωθεί στις 11 ημέρες. Η κ. Πολίτη διευκρίνισε επίσης ότι στην Ιατρική δεν μπορεί να είμαστε ποτέ 100% σίγουροι, αλλά ήταν κατηγορηματική όσον αφορά τις μολύνσεις, λέγοντας ότι οι ασθενείς που εμπλέκονται με το μολυσμένο αίμα του 38χρονου αιμοδότη είναι μόνο δύο, και είναι η 17χρονη κοπέλα και ο 76χρονος καρδιοπαθής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί μέσω μετάγγισης με τον ιό του AIDS από το 1983 και έπειτα, η κ. Πολίτη είπε ότι πρόκειται για 85 άτομα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή