Σε πρόσφατη επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και των δημάρχων Λέσβου Σπύρου Γαληνού, Χίου Μανώλη Βουρνού, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου, Κω Γιώργου Κυρίτση και Λέρου Μιχάλη Κόλια για το προσφυγικό απάντησε, μέσω εκπροσώπου της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Πιο αναλυτικά, σε απαντητική επιστολή του, ο σύμβουλός της για την εξωτερική πολιτική, Γιαν Χέκερ, διαβεβαιώνει ότι «η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αν και ο αριθμός των αφίξεων δια θαλάσσης έχει μειωθεί σημαντικά από την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας, η συνεχιζόμενη παρουσία πολλών αιτούντων άσυλο παραμένει μια τεράστια πρόκληση για τις τοπικές σας κοινωνίες. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, οι τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη - προφανώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Ως Ευρωπαίοι και στενοί φίλοι, είμαστε ευγνώμονες για τις σπουδαίες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι κοινότητές σας μέχρι τώρα.
Κατά την άποψή μας, μια καθολική εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας, ιδιαίτερα με στόχο τις άμεσες επιστροφές, παραμένει το κλειδί για να εμποδιστούν οι άτακτες αφίξεις και να ανακουφιστεί η μεταναστευτική πίεση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στο μεταξύ, πρέπει να γίνει πλήρης χρήση της υπάρχουσας Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για να διασφαλιστεί, αφενός, αξιοπρεπής και επαρκής στέγαση των αιτούντων άσυλο και αφετέρου κατάλληλη υποστήριξη και αποζημίωση των αυτοδιοικητικών κοινοτήτων που έχουν σχέση με το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι ανάλογα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε στενή συνεργασία ανάμεσα στις τοπικά και κεντρικά κέντρα εξουσίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρακαλώ να είστε βέβαιοι ότι η Γερμανία επίσης θα παραμείνει δυνατός υποστηρικτής σε αυτή την κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια» καταλήγει ο Γιαν Χέκερ (Jan Hecker).
Στις 9 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και οι άλλοι πέντε δήμαρχοι είχαν αποστείλει επιστολή στη Γερμανίδα καγκελάριο, με την οποία ζητούσαν την παρέμβασή της ώστε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να ερμηνευθεί ως προς το ζήτημα αυτό υπέρ των ακριτών νησιωτών της Ένωσης και όχι εις βάρος τους, επιτρέποντας τη μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων στα νησιά στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Στην επιστολή τους, η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γενς Πλότνερ, οι δήμαρχοι αναφέρονταν και στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του BA Αιγαίου.
Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή των πέντε δημάρχων προς τη Γερμανίδα καγκελάριο είχε ως εξής:
«Εξοχότατη κυρία Καγκελάριε της Γερμανίας,
Η αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) των νησιών του B.A. Αιγαίου, οι τοπικές κοινωνίες των οποίων απέδειξαν εμπράκτως τον σεβασμό τους στο ανθρωπιστικό περιεχόμενο των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας εδώ και 3,5 και πλέον έτη, είναι δίκαιο και ορθολογικό αίτημα. Είναι πλέον αδύνατο 5 ελληνικά νησιά να ανταποκρίνονται πρακτικώς μόνα τους στις τόσο αυξημένες προσφυγικές ροές που παρατηρούνται από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα. Το βάρος που προσθέτει στις τοπικές κοινωνίες ο εγκλωβισμός οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών χωρίς καμία προοπτική, είναι πλέον αβάσταχτο.
Γνωρίζοντας τη θέση της Γερμανίας για το μείζον αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς και τη στερεότητά σας, ως πολιτικού με δεσπόζουσα θέση στα ευρωπαϊκά πράγματα για πολλά χρόνια, ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να ερμηνευθεί ως προς το ζήτημα αυτό, υπέρ των ακριτών νησιωτών της Ένωσης και όχι εις βάρος τους, επιτρέποντας την μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων στα νησιά μας στην Ηπειρωτική Ευρώπη».