Η Κίνα έχει ως στόχο να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκαθιστά μία μονάδα ηλιακής ενέργειας στο διάστημα, κατασκευάζοντας έναν ηλιακό διαστημικό σταθμό. Οι επιστήμονες της Ακαδημίας Διαστήματος της Κίνας εργάζονται πάνω σε νέα τεχνολογία για να κάνουν πραγματικότητα την ηλιακή ενέργεια στο διάστημα, με ορίζοντα το έτος 2050.
Η ιστορία της φιλόδοξης πρωτοβουλίας για την ηλιακή ενέργεια της Κίνας δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από μια εφημερίδα του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας. Οι επιστήμονες που εργάζονται στο έργο πιστεύουν ότι η εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στο διάστημα θα τους προσφέρει ανεξάντλητη καθαρή ενέργεια, αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμη υπό συζήτηση.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Πανγκ Ζιχάο, στοχεύουν στο διάστημα για τις ηλιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας, επειδή ο εξοπλισμός δεν θα επηρεάζεται από σύννεφα ή από νυκτερινές συνθήκες όπως στην επιφάνεια της Γης. Ο Ζιχάο είναι αισιόδοξος ότι αυτές οι μονάδες θα παρέχουν έως και την εξαπλάσια ενέργεια των επίγειων ηλιακών συστημάτων.
Ο Ζιχάο και η ομάδα του κατασκευάζουν πρωτότυπα στη Τσονγκτσίνγκ και θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν διάφορα μοντέλα κατά την επόμενη δεκαετία. Μόλις αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες, σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού ηλιακής ενέργειας ίσως από το 2030.
Η NASA εξετάζει επίσης την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στο διάστημα τα τελευταία 20 χρόνια. Η Ιαπωνία σκοπεύει επίσης να θέσει σε τροχιά ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη τεχνολογίας για αυτό το έργο.
Ένα από τα βασικά ζητήματα με την ηλιακή ενέργεια στο διάστημα είναι ο οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος λήψης της ενέργειας πίσω στη Γη, κάτι που η Κίνα ελπίζει να επιτύχει μέσω λέιζερ ή μικροκυμάτων.
naftemporiki.gr