Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η σημερινή έκλειψη ηλίου, καθώς είναι η πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες που ολική έκλειψη ήταν ορατή από γεωγραφικό σημείο της Ελλάδας και μάλιστα μόνο στο Καστελόριζο, ενώ είναι μερική για όλη την υπόλοιπη χώρα.
Οι δύο προηγούμενες ολικές εκλείψεις που ήταν ορατές στην Ελλάδα, έγιναν το 1870 και το 1936. Επόμενη ολική έκλειψη ορατή στη χώρα μας θα γίνει το 2088
Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημόνων και μη, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι ήδη έχουν φροντίσει να βρίσκονται εκεί στις 29 Μαρτίου για να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν το σπάνιο και μεγαλειώδες φαινόμενο, προκαλώντας το αδιαχώρητο στο νησί. Επιπλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέφθηκαν τη Ρόδο για μια αυθημερόν επίσκεψη στο ακριτικό νησί για την παρατήρηση του φαινομένου.
Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας η έκλειψη ήταν μερική, με σημαντικό ποσοστό κάλυψης που θα μικραίνει σταδιακά προς τα βορειοδυτικά της χώρας.
Κατά τη μερική έκλειψη ο ουρανός σκοτείνιασε αισθητά. Όμως στο Καστελόριζο για λίγα λεπτά νύχτωσε. Η έκλειψη ξεκίνησε στο Καστελόριζο περίπου στις 12:34 και ολοκληρώθηκε στις 15:10.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη ήταν υψηλό, με μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης στη νοτιοανατολική Ελλάδα (98% στη Ρόδο, 96% στην ανατολική Κρήτη). Η Αθήνα έχει ποσοστό κάλυψης 84% και η Θεσσαλονίκη 75%.
Εκτός από το Καστελόριζο η έκλειψη ήταν ολική για περιοχές διαφόρων χωρών όπως της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Λιβύης, της Αιγύπτου, του Τσαντ και της Νιγηρίας.
Το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε αναλάβει με τη συνδρομή ερασιτεχνών αστρονόμων και άλλων φορέων τη ζωντανή μετάδοση της ηλιακής έκλειψης μέσω του διαδικτύου.
ΑΠΕ - ΜΠΕ