Πρωτόγνωρο ήταν το φαινόμενο της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Κρήτη, όπου έβρεχε συνεχώς επί 41 ώρες και σε ένα τριήμερο έπεσαν πάνω από 15.500 κεραυνοί.
Την ιδιαιτερότητα του φαινομένου αναδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo από την ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη στο τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με αυτά, στους δύο σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή. Η μεγαλύτερη ένταση καταγράφηκε και στους δύο σταθμούς στο εξάωρο μεταξύ 06:30-12:30 του πρωινού της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου.
METEO.GR
Διαδοχικές θέσεις του βαρομετρικού χαμηλού και κεραυνικά πλήγματα
Εστιάζοντας σε ορισμένα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, το ΕΑΑ-meteo εκτιμά ότι μόνο στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, μια περιοχή έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έπεσαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, χωρίς να υπολογισθούν οι ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο πολύ μεγαλύτερο τμήμα του νομού Χανίων.
METEO.GR
Όψη από τα βόρεια της κατανομής της βροχής στη Δυτική Κρήτη
Εξάλλου στη διάρκεια του τριημέρου 24-26 Φεβρουαρίου το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε συνολικά περισσότερους από 15.500 κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει το ρόλο της τοπογραφίας στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου βροχής στα Λευκά Όρη, με δύο διακριτές περιοχές.
METEO.GR
Η πρώτη ήταν στα ανατολικά Λευκά Όρη με ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών, όπου βρίσκονται και οι δύο σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (Ασή Γωνιά με 558 χιλιοστά και Ασκύφου με 596 χιλιοστά).
Η δεύτερη στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, όπου ο σταθμός κατέγραψε 496 χιλιοστά βροχής.
Πηγή: ΑΜΠΕ