Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο για την απώλεια του Γ. Μπεχράκη

Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 12:15
UPD:22:32
A- A A+

Τα συλλυπητήρια του εκφράζει ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του και δήλωσε: «ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε πρόωρα, άφησε όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο, καλλιτεχνικό και φωτοειδησεογραφικό, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Με τον φακό του κατέγραψε τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν τον κόσμο μας τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας μέσα από την οικουμενική ματιά του ένα έργο-παρακαταθήκη που αποτυπώνει το ανθρώπινο δράμα αλλά και αναδεικνύει τη δύναμη των πανανθρώπινων αξιών. Ανάμεσα στις πολλές και εξαιρετικές διακρίσεις, τις οποίες έλαβε, ήταν και το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης, ως επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Reuters.

«Η Βουλή των Ελλήνων», αναφέρει ο κ. Βούτσης, «είχε την τιμή να περιλάβει φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη στην έκθεση "Δρόμοι επιβίωσης", με θέμα τον ξεριζωμό των προσφύγων, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016, ακολουθώντας στη συνέχεια μια μεγάλη διαδρομή εντός και εκτός της Ελλάδας. Στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του Γιάννη Μπεχράκη εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

«Ο Γιάννης Μπεχράκης έλεγε ότι «μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο». Με τις φωτογραφίες του κατόρθωσε να δούμε την πραγματικότητα με ξεχωριστή ματιά. Για τον πρόωρο χαμό του εκφράζω στους οικείους του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημειώνει πως «Έφυγε σήμερα σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος Έλληνας φωτογράφος του Reuters και νικητής του βραβείου Πούλιτζερ, Γιάννης Μπεχράκης».

«"Έχω ψώνιο με την δουλειά μου, έχω ψώνιο με το να πιστεύω ότι αυτό που κάνω έχει ουσία και γι' αυτό έχω ταχθεί, έχω δώσει όλη μου τη ζωή", δήλωνε στην εκδήλωση βράβευσής του από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον Φεβρουάριο του 2016. "Στην εκδήλωση που διοργανώσαμε, ο Γιάννης Μπεχράκης μας τίμησε όχι μόνο με την παρουσίαση του έργου του αλλά και με την φιλία του", δήλωσε ο Λευτέρης Κρέτσος, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. «Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια. Λίγοι είναι εκείνοι, κι ακόμα λιγότεροι σήμερα την εποχή της γρήγορης κι εύπεπτης είδησης και των πηχυαίων τίτλων, που εγκαταλείπουν τα πάντα για να αποτυπώσουν την αλήθεια. Ο Γιάννης Μπεχράκης την υπερασπίστηκε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου: στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στο Κασμίρ, στην Αίγυπτο, στην Σιέρρα Λεόνε. Και η συμβολή του στο μεταναστευτικό ήταν καθοριστική για να μπορέσει, ένα μέρος έστω, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να έρθει σ' επαφή με το ανθρωπιστικό δράμα και ν' αλλάξει την στάση του».

Ο υφυπουργός και τα στελέχη της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη».

«O Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του κόσμου. Όχι μόνο για το Πούλιτζερ αλλά για την αλήθεια της ματιάς του», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη και προσθέτει: «Μάλλον ο παράδεισος ήθελε και αυτός τον φωτορεπόρτερ του... Συλλυπητήρια στη γυναίκα του, στα παιδιά του και σε όσους τον αγαπούσαν».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας δήλωσε για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη:

«Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Είχε έναν μοναδικό τρόπο να καταγράφει με τον φακό του το βάθος της ανθρώπινης ψυχής. Ο πρόωρος χαμός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, ωστόσο το έργο του θα μείνει ως αθάνατη σφραγίδα πάνω σε μια ολόκληρη εποχή.

Η ματιά του Γιάννη Μπεχράκη στην καταγραφή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης έπαιξε κομβικό ρόλο για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η εκτίμησή και αναγνώρισή μας για τη συμβολή του στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση του αισθήματος συμπαράστασης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται είναι απέραντη.

Τα συγκλονιστικά "κλικ" που μάς χάρισε θα συνεχίσουν να μάς δείχνουν τον δρόμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον θάνατο του κορυφαίου φωτοειδησεογράφου Γιάννη Μπεχράκη, σε ηλικία μόλις 59 ετών.

«Πολυβραβευμένος και υπεύθυνος του πρακτορείου Reuters τα τελευταία 30 χρόνια βρέθηκε και κατέγραψε με τη φωτογραφική του κάμερα τα μέτωπα του πολέμου, της φτώχειας και της δυστυχίας σε όλο τον κόσμο.

"Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία και να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: δεν γνώριζα" είχε πει ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα της φωτογραφικής του ματιάς αλλά και την εξήγηση για το ρίσκο του θανάτου που έπαιρνε στις εμπόλεμες ζώνες. Από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ, την εξέγερση στην Αίγυπτο και πρόσφατα την προσφυγική κρίση, κάθε εικόνα του Γιάννη Μπεχράκη αξίζει πολύ περισσότερο από χίλιες λέξεις.

Ειδικά ο τρόπος που κατέγραψε την προσφυγική κρίση, το 2016, έφερε στον Γιάννη Μπεχράκη το Βραβείο Πούλιτζερ. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του έκαναν τον γύρο του κόσμου και ευχόμαστε να δικαιώσουν την πίστη του ότι "Μια φωτογραφία μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο".

Μια μεγάλη απώλεια, ένα δυσαναπλήρωτο κενό, για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο χώρο του φωτορεπορτάζ. Μένει ως παρακαταθήκη το μοναδικό έργο που άφησε, τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής».

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή τον σπουδαίο και θαρραλέο φωτοειδησεογράφο Γιάννη Μπεχράκη. Μέσα από το έργο του, μας έκανε να δούμε τον κόσμο με διαφορετική ματιά, με περισσότερη ανθρωπιά, συμπόνια και αλληλεγγύη. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε για την αποφασιστικότητα και το θάρρος του να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβαινε στον κόσμο στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση. Όπως είχε δηλώσει εξάλλου και ο ίδιος, η αποστολή του είναι να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μπορούσε να πει: "δεν γνώριζα" και αυτό ακριβώς έκανε όταν κάλυψε και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Το έργο-παρακαταθήκη που άφησε πίσω του θα συνεχίσει να εμπνέει τις δράσεις μας στο μέλλον. Συμπαραστεκόμαστε στην οικογένειά του και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του», δήλωσε ο Ευρωπαίος επιτρόπος Δ. Αβραμόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή