Η Ισλανδία ενέκρινε τη θανάτωση περισσοτέρων από 2.000 φαλαινών κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Η κυβέρνηση της χώρας επιτρέπει στις φαλαινοθηρικές εταιρείες να σφαγιάζουν 426 φάλαινες κάθε χρόνο μέχρι το 2025, προκαλώντας την οργή των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών ομάδων ανά τον κόσμο.
Οι αρχές της Ισλανδίας πιστεύουν ότι η θανάτωση αυτών των ειδών φαλαινών είναι βιώσιμη και βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες. Ο υπουργός Αλιείας Κρίστιαν Περ Γιούλιουσον δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχει υπερπληθυσμός φαλαινών στα νερά της Ισλανδίας και το κυνήγι τους θα συμβάλει στη μείωση αυτού.
«Η φαλαινοθηρία στα ισλανδικά ύδατα στοχεύει μόνο άφθονα αποθέματα φαλαινών, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, βιώσιμη, αυστηρά ελεγμένη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το πόρισμα της κυβέρνησης βασίζεται σε ελλιπή και λανθασμένη έρευνα και ότι η θανάτωση φαλαινών δεν προσφέρει οφέλη στη χώρα. Η ομάδα Προστασίας των Φαλαινών και των Δελφινιών (WDC) επέκρινε έντονα τον νέο νόμο και ισχυρίζεται ότι δεν έχει υποστήριξη από τους κατοίκους της περιοχής, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν χρησιμοποιούν τακτικά προϊόντα φάλαινας.
Η παρακολούθηση των φαλαινών αποτελεί ένα τεράστιο πόλο έλξης για την Ισλανδία. Η βιομηχανία παρακολούθησης φαλαινών είναι υπεύθυνη για 13,4 εκατομμύρια δολάρια της οικονομίας της χώρας. Ενδεικτικά, το κυνήγι της φάλαινας αποφέρει περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, ενώ η Ισλανδία απασχολεί περισσότερα άτομα στον τομέα παρακολούθησης φαλαινών, το κυνήγι αποφέρει μεγαλύτερο εισόδημα στους εργαζομένους.
Ανεξάρτητα από την αιτιολόγηση, η φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας το 1986. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ επειδή οι πληθυσμοί φαλαινών βρίσκονταν σε ύφεση εξαιτίας του κυνηγιού.
Η Ισλανδία, όπως η Νορβηγία και η Ιαπωνία, εξακολουθεί να σκοτώνει φάλαινες σε ετήσια βάση, ακόμα και γαλάζιες φάλαινες, τα μεγαλύτερα ζώα στον πλανήτη.