Μεγάλο το στοίχημα, μικρές οι προσδοκίες από τη νέα Σύνοδο Τραμπ-Κιμ

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 13:34
UPD:13:34
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Με το όραμα της ειρήνης, ή εν πάση περιπτώσει την ελπίδα να αποδείξει ότι υπάρχει όντως συνέχεια από την πρώτη Σύνοδο της Σιγκαπούρης και πως οι διπλωματικοί ελιγμοί με την Πιονγιάνγκ δεν είναι μόνο για το φαίνεσθαι, ο Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει σήμερα στο Ανόι. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε να κάνει το ταξίδι του πιο μεγάλο, ξεκινώντας με τρένο για την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, εκεί όπου οι προβολείς θα παραμείνουν αναμμένοι την Τετάρτη και την Πέμπτη. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε τι είδους συμφωνία θα καταλήξουν τελικά Τραμπ και Κιμ. Το στοίχημα είναι σαφώς μεγάλο. Οι προσδοκίες όμως, όπως αποδεικνύεται οκτώ μήνες μετά την πρώτη απόπειρα προσέγγισης, μικρές.  

Επισήμως, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε μέσω Twitter ότι αυτό που αναμένει από τη νέα Σύνοδο είναι μία «μία συνέχεια στην πρόοδο» που συντελέστηκε κατά την περσινή Σύνοδο βάζοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό στο υπεραισιόδοξο σενάριο της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας. Σε πιο ρεαλιστικό τόνο, ο Τραμπ αρκέστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις του τύπου η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να γίνει «μεγάλη οικονομική δύναμη» εάν εγκατέλειπε το πυρηνικό της εργοστάσιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο παραδέχτηκε χθες ότι από τον περασμένο Ιούνιο σε ορισμένα ζητήματα έχει συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και σε άλλα μικρότερη. «Ίσως χρειαστεί μία ακόμη Σύνοδος», δήλωσε ο Πομπέο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Ίσως να μην καταφέρουμε τα πάντα τώρα. Ελπίζουμε σε ένα σημαντικό βήμα εμπρός», πρόσθεσε.  

Στα «καλά» σενάρια για τη δεύτερη Σύνοδο Τραμπ - Κιμ περιλαμβάνονται συμφωνίες που θα επέτρεπαν την είσοδο στη Βόρεια Κορέα επιθεωρητών, οι οποίοι θα επιβλέπουν συγκεκριμένους πυρηνικούς χώρους ή ακόμη και «λουκέτο» στον πυρηνικό αντιδραστήρα Γιονγκμπιόν.

Ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας ωστόσο δεν είναι τόσο βασικός πλέον για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, το οποίο σημαίνει ότι ακόμη και αν η Βόρεια Κορέα το «ξεφορτωνόταν», αυτό δεν θα σηματοδοτούσε και το τέλος του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Αν μη τι άλλο, αυτό στο οποίο βασίζουν τις ελπίδες τους οι ΗΠΑ σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων είναι ένας πιο καθαρός οδικός χάρτης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.  

Σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει από την πλευρά του την προοπτική των επίσημων διπλωματικών σχέσεων ή ακόμη και το τέλος του Πολέμου της Κορέας – προοπτική πολύ ελκυστική για έναν πρόεδρο, ο οποίος προσβλέπει στο Νόμπελ Ειρήνης, σχολιάζει το CNN.

Και οι δύο πλευρές, συνεπώς, εκτιμάται ότι θα παζαρέψουν μέχρι τελικής πτώσεως τις επιλογές τους. Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα το βασικό διπλωματικό τους εργαλείο, τις κυρώσεις. Και ο Τραμπ μάλλον απίθανο να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον με την ίδια αισιοδοξία που επέστρεψε στις 13 Ιουνίου πέρσι, όταν έγραφε στο Twitter «ότι δεν υπάρχει πια πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα».    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή