Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν μια 15χρονη μαθήτρια, η Γκρέτα Τούρνμπεργκ από τη Σουηδία, βγήκε από την τάξη και το σχολείο της και πήγε και κάθισε στο πεζοδρόμιο έξω από τo Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενη για την απραξία των πολιτικών της χώρας της στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής.
Η Γκρέτα συνέχισε να κάνει το ίδιο κάθε Παρασκευή, μέχρι που η αστυνομία την απομάκρυνε πιο πέρα... για να μην την βλέπουν οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι βουλευτές.
Η ενέργεια ενός και μόνο ωστόσο ανθρώπου ήταν αρκετή για να φέρει στο προσκήνιο ένα από τα μείζονα προβλήματα της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή. Το παράδειγμα της Σουηδής μαθήτριας ακολούθησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες χιλιάδες μαθητές. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν εδώ και μερικούς μήνες ή μερικές βδομάδες στο Βέλγιο, στην Αυστραλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία, στην Αγγλία, στη Σκωτία και στη Γαλλία και σύντομα και στις ΗΠΑ.
Για τις 15 Μαρτίου έχει οριστεί «παγκόσμια ημέρα δράσης» κατά της κλιματικής αλλαγής, κατά την οποία αναμένονται να γίνουν δεκάδες διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στις προτροπές των πολιτικών να γυρίσουν στα μαθήματά τους, η απάντηση των νέων είναι αποστομωτική: «Γιατί να πάμε στο σχολείο όταν αύριο η Γη μας θα έχει καταστραφεί;»(από ρεπορτάζ βελγικής εφημερίδας).
Η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια, εμφανιζόμενη στο πρόσφατο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, απευθυνόμενη στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ είπε: «Το σπίτι μας καίγεται. Στο Νταβός ο κόσμος αρέσκεται να μιλά για επιτυχία, η οικονομική επιτυχία όμως έρχεται με κάποιο τίμημα και όσον αφορά το Κλίμα αποτύχαμε. Έως ότου αναγνωρίσουμε τις αποτυχίες του συστήματός μας θα υπάρξουν τεράστια δεινά».
Οι κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή δείχνουν κάτι να αλλάζει, με πρωτοπορία μάλιστα τους νέους. Τους νέους που εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε πολλές φορές ψέξει για «αδιαφορία» και «αποπολιτικοποίηση».
Στη χώρα μας, βέβαια, κύριο αφήγημα είναι η «Πολλακιάδα». Ζει άλλωστε τον μύθο του... πετρελαίου και του διεθνούς κόμβου για τους αγωγούς φυσικού αερίου, προσβλέποντας σε πλούτη «σεϊχάτου» και γεωστρατηγικά μεγαλεία...