Τους στρατηγικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ανέπτυξε σήμερα στη Βουλή, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.
Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στην ¶γκυρα ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη για εκπτώσεις, καλώντας τη να συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.
Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε σημαντικό πλεονέκτημα την ευρεία συναίνεση που υπάρχει στις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής, ζητώντας από όλους να διατηρηθεί το κλίμα αυτό γιατί -όπως είπε- είναι για το εθνικό συμφέρον της χώρας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε «στην ιδιαίτερη συμβολή» -όπως σημείωσε- του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υπουργός τόνισε ότι «η πολιτική της χώρας μας έναντι της Τουρκίας είναι σαφής και φιλική και είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της, αλλά χωρίς καμία διάθεση για εκπτώσεις».
«Η ¶γκυρα πρέπει να γνωρίζει ότι η αδράνεια και η κωλυσιεργία δεν βοηθούν. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει κατανοήσει ότι η τήρηση εποικοδομητικής στάσης είναι και προς το δικό της συμφέρον», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.
Σχολιάζοντας εξάλλου τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι «οι περισσότερες απευθύνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας».
Κυπριακό
Tο Κυπριακό «αποτελεί άμεση προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής για μια δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη λύση, η οποία θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «η απόρριψη του τελευταίου Σχεδίου Ανάν, με τόσο μάλιστα μεγάλη πλειοψηφία, είναι αδύνατο να αγνοηθεί, όπως και ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της Ε.Ε.». «Η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να το κατανοήσει αυτό», σημείωσε, υπενθυμίζοντας μάλιστα, ότι μέχρι τέλος του 2006 είναι υποχρεωμένη η ¶γκυρα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης.
Αναφερόμενη στη σημερινή επίσκεψη της στην Κύπρο, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συντονιστούν ακόμα καλύτερα τα βήματα της ελληνικής και της κυπριακής ηγεσίας.
Βαλκάνια
Σε ό,τι αφορά την περιοχή των Βαλκανίων, η κ. Μπακογιάννη έδωσε έμφαση, κυρίως στο θέμα του Κοσσόβου, επισημαίνοντας ότι «η λύση πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, που θα προάγουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια -διαπραγματεύσεις στις οποίες η Ε.Ε. θα έχει ουσιαστικό ρόλο».
Για θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι οι θέσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και της ίδιας, ήταν σαφείς προς όλους για αμοιβαία αποδεκτή λύση, ενώ υπογράμμισε πως για πρώτη φορά, το θέμα του ονόματος περιλαμβάνεται στα πολιτικά κριτήρια για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε..
«Η θέση μας είναι σαφής», τόνισε. «Πρέπει να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι είναι προς το συμφέρον της η ύπαρξη και η σταθερότητα του κράτους αυτού. Η μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια είναι το θέμα του ονόματος. Και θα πρέπει να ξέρουν ότι η όποια πολιτική τους θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση ή ελληνικό κοινοβούλιο που θα επικυρώσει την ένταξη των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα», υπογράμμισε η υπουργός.
Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όσο και του πρώην προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, σχετικά με την σκοπιμότητα των προτάσεων Νίμιτς, η υπουργός Εξωτερικών αφού σημείωσε ότι είχε εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις διαπραγματεύσεις συμπλήρωσε: «Ο κ.Νίμιτς έκανε πολλές προτάσεις που απορρίφθηκαν όμως, είτε από εμάς είτε από τους Σκοπιανούς».
Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και Χρήστος Παπουτσής έκαναν λόγο για εγκατάλειψη της Συμφωνίας του Ελσίνκι και τόνισαν ότι προϋπόθεση της συναίνεσης είναι η σαφήνεια των στρατηγικών θέσεων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
«Εμείς λέμε ναι στην συναίνεση. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν λέμε ναι στην εξωτερική πολιτική της υποχωρητικότητας, της αδράνειας, της βιτρίνας και των δημοσίων σχέσεων», επεσήμανε ο αρμόδιος για εξωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.
Επιπρόσθετα, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί η επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., γιατί, όπως διευκρίνισε, αυτόματα θα σημαίνει και de facto αναγνώριση της διχοτόμησης της Κύπρου.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη, αναρωτήθηκε αν έχει αλλάξει θέση η χώρα μας σε ό,τι αφορά τη αναγνώριση των συνόρων στη βαλκανική περιοχή.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ¶κης Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν παραμένει και επιμένει στο casus belli και στο αμυντικό δόγμα εναντίον της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες ώστε να πειστεί η Τουρκία να μπει στη διαπραγμάτευση.
Απαντώντας στον πρώην υπουργό Eθνικής ¶μυνας, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι είναι θετικό βήμα πως τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα έχουν ενταχθεί στα ονομαστικά κριτήρια της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Πηγή ΑΠΕ