«Σταθμός» στην ιστορία των μεταμοσχέυσεων χαρακτηρίζεται η επιτυχής μεταμόσχευση ανθρώπινου οργάνου (μίας ουροδόχου κύστης) από αμερικανούς επιστήμονες, το οποίο αναπτύχθηκε στο εργαστήριο από τα ίδια τα βλαστοκύτταρα του ασθενή.
Το σημαντικό αυτό επιστημονικό επίτευγμα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet», εκτιμάται ότι θα επιφέρει «επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις» την επόμενη δεκαετία, δήλωσε στο BBC ο εκδότης της έγκριτης ιατρικής επιθεώρησης δρ. Ρίτσαρντ Χόρτον.
Οι ασθενείς, εξηγούν οι επιστήμονες, δεν θα διατρέχουν πια τον κίνδυνο να απορρίπτουν τα μεταμοσχευμένα όργανα, καθώς τα μοσχεύματα θα έχουν δημιουργηθεί από τα δικά τους βλαστοκύτταρα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον δρ. Αντονι Ατάλα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει με τη μέθοδο αυτή επτά μεταμοσχεύσεις, ορισμένες από τις οποίες πριν από πέντε χρόνια, χωρίς να έχει σημειωθεί καμία επιπλοκή στους ασθενείς.
Τώρα οι επιστήμονες έχουν αρχίσει την ίδια διαδικασία για τη δημιουργία στο εργαστήριο 20 διαφορετικών ιστών και οργάνων, μεταξύ των οποίων αιμοφόρα αγγεία και καρδιές.
«Είναι ένα μικρό βήμα στη δυνατότητα που έχουμε να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση κατεστραμμένων ιστών και οργάνων», δήλωσε ο δρ. Ατάλα.