Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Πολιτικό πόκερ με φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές στην «πλάτη» της οικονομίας που είναι ακόμα ασταθής και αδύναμη να ανταπεξέλθει σε αναταράξεις, αλλά και της Συνταγματικής Αναθεώρησης παίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ..
Η Ν.Δ. κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι προσχηματικά πρότεινε την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την αποσύνδεση εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το 2020. Γι΄ αυτό και πρότεινε διαδικασία που κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να κάνει δεκτή, για να περάσει με λιγότερες από 180 ψήφους από την παρούσα Βουλή και να μην καταφέρει να συγκεντρώσει 180 στην επόμενη, ώστε τελικά να μην αναθεωρηθεί. Και αιφνιδιάστηκε, λένε στην Πειραιώς, με το «ναι» της Ν.Δ. στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε μπροστά στο ενδεχόμενο να περάσει από την παρούσα Βουλή με 180 βουλευτές, προσπαθεί να εφεύρει κόλπα και τρόπους να μπλοκάρει και να διακωμωδήσει την ψηφοφορία.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι την ίδια στιγμή που κατηγορεί τον Πρωθυπουργό, σχεδιάζει η ίδια να κάνει άμεσα πρόωρες εκλογές μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ώστε να εκβιάσει – αυτό το ρήμα χρησιμοποιούν - την αυτοδυναμία, την οποία δεν θα πετύχει στις εκλογές που έρχονται. Ως εκ τούτου, είναι προσχηματική, λένε στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, η δήθεν προσήλωση της Ν.Δ. στους θεσμούς και την πολιτική σταθερότητα, αφού και στην Πειραιώς σχεδιάζουν εκλογές, αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του ο κ. Μητσοτάκης, αδιαφορώντας για την οικονομία.
Αυτός είναι ο λόγος, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, που ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να περάσουν άρθρα προς αναθεώρηση σήμερα με περισσότερες από 180 ψήφους, ώστε να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή με 151, καθώς η συγκέντρωση 180 θα είναι ένα δύσκολο, αν όχι απίθανο να κερδηθεί, στοίχημα.
Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προεξοφλήσει μεν την ήττα του στις επόμενες εθνικές εκλογές, εκτιμά όμως ότι θα είναι ελεγχόμενη και χωρίς αυτοδυναμία για τη Ν.Δ., εκτίμηση που οδηγεί τον κ. Τσίπρα να προσπαθεί από τώρα να διαμορφώσει τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις προς όφελός του.
Αντιστοίχως, στη Ν.Δ. προφανώς δίνουν πιθανότητες να μην πετύχουν αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, μετά τη διαφαινόμενη νίκη τους στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Η επιμονή του κ. Τσίπρα να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα στηρίξει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και η …αποκάλυψη δήθεν σεναρίου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δήθεν συνεννοηθεί με την κ. Γεννηματά για να προτείνουν πρόεδρο το 2020 από το Κίνημα Αλλαγής (τον Ευ. Βενιζέλο εννοούσε ο Πρωθυπουργός αν και δεν τον κατονόμασε) έχει στόχο να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στον κ. Μητσοτάκη, αφενός με το «καραμανλικό» μπλοκ και αφετέρου με την δεξιά του πτέρυγα. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του2015, όταν η Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά, αυτούς που σήμερα εννοεί ο Πρωθυπουργός ως ακροδεξιούς που επηρεάζουν τον σημερινό πρόεδρο τη Ν.Δ., τον ψήφισαν.
Για τον Πρωθυπουργό έχει μεγαλύτερη σημασία να προσπαθήσει να αποτρέψει το σχεδιασμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναληπτικές εκλογές αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία της Ν.Δ.. Είναι όμως μέσα στα πλάνα του και η εμπλοκή στην τετραετία Μητσοτάκη, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 2020, ανεξαρτήτως αν η Ν.Δ. προτείνει το 2020, εφόσον έχει την κυβερνητική πλειοψηφία, την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου ή όχι. Για τον κ. Τσίπρα, ψηλά στην ατζέντα είναι ο κ. Μητσοτάκης να μην αποκτήσει αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να μην καταφέρει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αλλά και να μην προκαλέσει άμεσα δεύτερες εθνικές εκλογές.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ όντως ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά νοιάζεται περισσότερο για το τι θα γίνει μετά. Και έτσι εξηγείται και η πίεση που ασκούν στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν από το να γίνει στήριγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αν δεν πάει σε επαναληπτικές εκλογές.