Την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα και άλλα δώδεκα κράτη μέλη, αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνοντας ότι τα εν λόγω κράτη μέλη δεν έλαβαν μέτρα, ώστε να προσδιορίζεται η γεωγραφική θέση των πολιτών που καλούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.
Ειδικότερα για την Ελλάδα η απόφαση να κινηθεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας αφορά μόνο την κινητή τηλεφωνία.
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και τους κοινοτικούς κανόνες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζουν γεωγραφικά τον πολίτη που καλεί για λόγους εκτάκτου ανάγκης.
«Αρχίσαμε τώρα τις διαδικασίες σε ένα πολύ σημαντικό τομέα που αφορά τους πολίτες της Ε.Ε. –συγκεκριμένα τον εντοπισμό της θέσης αυτών που καλούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112,» δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ και πρόσθεσε: «Η ικανότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να σώσει ζωές, και προτρέπω τα κράτη μέλη να μην καθυστερήσουν άλλο τις απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε να κλείσουν αυτές οι διαδικασίες και όλες οι άλλες εκκρεμούσες υποθέσεις».
Η Επιτροπή άνοιξε συνολικά 13 νέες υποθέσεις κατά κρατών μελών. Ένδεκα από αυτές αφορούν την μη διάθεση της θέσης του καλούντος στις αρχές αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης στις εξής χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Σλοβακία. Οι υποθέσεις αυτές αποτελούν επακόλουθο της δημοσίευσης της 11ης έκθεσης εφαρμογής που κατέδειξε την ανάγκη να αναληφθεί άμεση δράση σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν επιλύσουν το πρόβλημα αυτό.
Eξάλλου, με άλλη απόφασή της η Επιτροπή έθεσε στο αρχείο τέσσερις υποθέσεις που αφορούν την Ελλάδα μετά την κοινοποίηση, από τις ελληνικές αρχές προς την Επιτροπή, των μέτρων που λήφθηκαν για τη μεταφορά του πλαισίου σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην εθνική νομοθεσία.