Τη θέση ότι το πρόβλημα της Δικαιοσύνης συνδέεται άρρηκτα με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, εξέφρασε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.
Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως «όσοι νομίζουν ότι έχουν έτοιμες λύσεις αυταπατώνται και κινούνται στα όρια του λαϊκισμού», και πρόσθεσε ότι «οι λύσεις χρειάζονται μελέτη, συνεργασία των φορέων και φυσικά σύμπραξη των δικαστών».
Ακόμη, ανέφερε ότι «ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων αποτελεί εργαλείο του κράτους δικαίου και δεν προσφέρεται για πρωτοσέλιδα εφημερίδων, πρέπει να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί στο θέμα αυτό».
Επανέλαβε δε, ότι «χρειάζεται πάνω απ' όλα υπευθυνότητα», εκτιμώντας ότι «"Αποφάσεις -βόμβες" που ανακοινώνονται από δικηγορικά γραφεία ή από τον Τύπο, πάνω σε θέματα που θίγουν ευάλωτα τμήματα πληθυσμού, πριν επιληφθεί το αρμόδιο δικαστήριο μόνο σύγχυση προκαλούν και αποτελούν εκδήλωση λαικισμού».
Η πρόεδρος του ΣτΕ υποστήριξε, επιπλέον, ότι η προσφυγή στην δικαιοσύνη είναι ένδειξη εκδημοκρατισμού μιας κοινωνίας, αλλά ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων στην Διοικητική Δικαιοσύνη συνδέεται και με τις αστοχίες του νομοθέτη και τα αβελτηρία της διοίκησης.
Και συνέχισε: «Οι συχνές μεταβολές των φορολογικών ρυθμίσεων δεν διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης, ούτε βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα. Η πολυπλοκότητα, η ασάφεια της φορολογικής νομοθεσίας καταδεικνύεται και από το γεγονός της έκδοσης μεγάλου αριθμού εγκυκλίων.
»Σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα προστίθεται η έλλειψη κωδικοποιήσεων σε πολλούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου κάτι που επιτείνει την ανασφάλεια Δικαίου και δημιουργεί βασική αιτία δημιουργίας διαφορών, ενώ σε όλα αυτά συμβάλει τόσο η κακή λειτουργία της διοίκησης, η οποία αποτελεί μηχανή παραγωγής διαφορών, όσο και η ευχέρεια που παρέχεται από το νομοθεσία και την επιεική τακτική των δικαστηρίων, να ασκούνται προδήλως αβάσιμα ένδικα βοηθήματα και μέσα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα «να παρατείνεται αδικαιολογήτως με ενέργειες των διαδίκων η εκκρεμοδικία».
Σύμφωνα με την κα Σακελλαροπούλου, «ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ορθολογικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης έχει η δημιουργία νέου δικαστηριακού χάρτη, δηλαδή κάτι που αποβλέπει στην οργάνωση απονομής της Δικαιοσύνης κατά τρόπο ορθολογικό, εντός των γεωγραφικών ορίων της επικράτειας και λαμβάνοντας υπόψη την διοικητική διαίρεση της χώρας, ώστε να εξυπηρετούνται τα άτομα και η κοινωνίας από την παροχή υπηρεσιών δικαιοδοτικού χαρακτήρα».
Άλλωστε, ο επανασχεδιασμός της χωροταξίας στα Διοικητικά Δικαστήρια, κατά την πρόεδρο του ΣτΕ, αποτελεί αντικείμενο δημόσια πολιτικής, η οποία πρέπει να διαμορφωθεί στο πλαίσιο χάραξης ευρύτερης πολιτικής για την Δικαιοσύνη που περιλαμβάνει δέση τομεακών δημόσιων πολιτικών, οι οποίες στοχεύουν στην συνολική αναδιάρθρωσή της
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εργασίες της γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι των κομμάτων, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή, Κωνσταντοπούλου και εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών οργανώσεων.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σαρλής, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, στην σύνταξη δύο νέων Κωδίκων (Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων), στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που ανακύπτουν στο χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ εξήρε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των δικαστών για το καλό της Δικαιοσύνης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ