Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα της εκπαίδευσης, υπέγραψε σήμερα στο Πεκίνο η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, με τον Κινέζο ομόλογό της Ζου Ζι.
Η συμφωνία, αναφέρεται αποκλειστικά στην εκπαίδευση και στα έτη 2007-2010, και αφορά την ανταλλαγή υποτροφιών για φοιτητές τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Οσον αφορά τα προπτυχιακά οι υποτροφίες είναι 10 μηνών, ενώ για τα μεταπτυχιακά 12 μηνών. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν την εκμάθηση της ελληνικής και της κινεζικής γλώσσας, αλλά και των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διεξαγωγή μηνιαίων, θερινών σεμιναρίων για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, ενώ θα εξεταστούν οι προοπτικές, μέσω της διπλωματικής οδού, για υποτροφίες που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία.
Στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται η ανταλλαγή καθηγητών, τεχνογνωσίας και υλικού εκπαίδευσης, ειδικά σε επιστήμες όπως η αρχαιολογία, η ιστορία, η φιλοσοφία και γενικότερα στις κλασικές επιστήμες. Παράλληλα, αναγνωρίζεται και η σημασία των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία της γνώσης.
Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι θα αναγνωρίζεται η γλωσσομάθεια σε επίπεδο κρατικού πτυχίου, και από τις δύο πλευρές.
Για άλλη μια φορά η κινεζική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας, που εκπονήθηκαν και εφαρμόσθηκαν στη χώρα μας με επιτυχία στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα. Αυτή η γνώση των Ελλήνων θα μεταφερθεί μέσω του υπουργείου Παιδείας στην κινεζική εκπαίδευση.
Συμφωνήθηκε επίσης να ενισχυθούν θεσμοί όπως η Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας. Θα ανταλλαγούν προγράμματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, ενώ η Κίνα μέσω της Ελλάδας ανοίγει ένα «παράθυρο» στην Ευρώπη, καθώς θα υπάρξει συνεργασία στα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως για παράδειγμα το «Erasmus».
Όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας το μνημόνιο αφορά την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. «Δεν μιλάμε», είπε, «για υποτροφίες, μιλάμε για συνεργασία σε επίπεδο πανεπιστημίων και ΤΕΙ, για την έρευνα, για τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρώπης. Μιλάμε για συνεργασία σε επίπεδο γνώσης ελληνικών και κινεζικών, για κρατικό πτυχίο γλωσσομάθειας, δηλαδή. Μιλάμε για ενίσχυση των νέων ελληνικών και των εδρών των ελληνικών στην Κίνα. Την εισαγωγή Κινέζων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια και στο μέλλον, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι μια συμφωνία τριετής, πλήρης, την οποία θα παρακολουθούμε στενά με μια ομάδα εργασίας που θα δημιουργήσουμε ώστε να μην παραμένουμε στις καλένδες. Είναι μια συνεργασία που θα αποφέρει πολλά και στις δύο χώρες».