Η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διαχείριση των Πυρκαγιών

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 16:52
UPD:17:12
REUTERS/COSTAS BALTAS
A- A A+

Η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής, που έχει συσταθεί με απόφαση του Πρωθυπουργού, για την ανάλυση των υποκείμενων αιτιών και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης των μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα, παραδόθηκε σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα και στη Βουλή των Ελλήνων.

Στην πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται πως οι πυρκαγιές δασών και υπαίθρου απότελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα πολιτισμικού και περιαστικού - βιομηχανικού τοπίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την μελέτη οι αδυναμίες στο κομμάτι της αποτελεσματικής πρόληψης, μπορούν να αποδοθούν: 

  1. Στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας.
  2. Στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων
  3. Στα κενά και τη μειωμένη αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων για το πυρικό ιστορικό που μπορέι να καθοδηγήσουν τις δράσεις πρόληψης
  4. Στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειριασιακό σχεδιασμό
  5. Στην άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα
  6. Την περιστασιακή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και την αναποτελεσματική οργάνωση του εθελοντισμού
  7. Στη μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη, σε σχέση με τα πολαπλάσσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών.

Σε άλλο σημείο της Έκθεσης τονίζεται πως για την καταστολή των πυρκαγιών πρέπει να συνεργαστούν 17 φορείς, που ανήκουν σε έξι υπουργεία, προκειμένουν να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες.

Tη μελέτη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διαχείριση των Πυρκαγιών παρέλαβε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συναντήθηκα με τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διαχείριση των Πυρκαγιών στη χώρα μας, προκειμένου να μου παραδώσουν την τελική μελέτη τους. Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στην επιστημoνική ομάδα του καθηγητή κου Γκολντάμερ και στους Έλληνες καθηγητές και ερευνητές που εργάστηκαν μαζί του», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο κ. Τσίπρας.

«Οι κύριοι Ξανθόπουλος, Ευτυχίδης, Μαλλίνης, Μητσόπουλος και Δημητρακόπουλος, δούλεψαν σκληρά και αφιλοκερδώς, προκειμένου να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια να θωρακίσουμε τη χώρα από έναν κίνδυνο που με την κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο έντονος», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η μελέτη παραδόθηκε και στη Βουλή των Ελλήνων, με τον Νίκο Βούτση να δηλώνει πως «μετά την πολύ μεγάλη τραγωδία που συνέβη στη χώρα μας το καλοκαίρι στο Μάτι με τις φονικές πυρκαγιές, καθίσταται ακόμα πιο επείγον να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κρισιμότατου τομέα της Πολιτικής Προστασίας».

Παραλαμβάνοντας το Πόρισμα με τις ιδέες και τα συμπεράσματα της Επιτροπής με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την αναδιοργάνωση και περαιτέρω ενίσχυση του τομέα Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καταθέτετε τις προτάσεις και τις απόψεις σας για ένα θέμα όπως η Πολιτική Προστασία, που δεν είναι μόνο της Ελλάδας ή της Ευρώπης, αλλά και διεθνές και σχετίζεται παράλληλα με κρίσιμα θέματα που άπτονται των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών».

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε ότι το Πόρισμα θα μελετηθεί από τους Προέδρους και τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών και στη συνέχεια τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής θα προσκληθούν σε ακροάσεις με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή