Στη φιλοσοφία του νέου συστήματος μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, που στηρίζεται, όπως είπε, σε τρεις πυλώνες -προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια -, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
Ανακοινώνοντας το σύστημα μοριοδότησης, όπως διαμορφώνεται μετά τη δημόσια διαβούλευση, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «η προϋπηρεσία πρέπει να ισορροπεί με τα ακαδημαϊκά κριτήρια» και σημείωσε: «Καλούμαστε να προτείνουμε ένα δίκαιο σύστημα. Και το δίκαιο σύστημα σημαίνει ότι κάθε κοινωνική κατηγορία θα πρέπει να θεωρεί ότι υπάρχει για αυτήν κάποια σκέψη για το πώς θα μπορεί η ίδια να δει το μέλλον της. Το Σύνταγμα της χώρας μιλά για αξιοκρατία, για ισότητα πρόσβασης στο επάγγελμα. Η προϋπηρεσία πρέπει να είναι ισοδύναμη με τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Ενώ όλες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες μάς έλεγαν "να μην πέσετε κάτω από τους 84 μήνες οροφής στην προϋπηρεσία", εμείς το πήγαμε στους 120 μήνες. Εκατόν είκοσι μήνες είναι 12 χρόνια προϋπηρεσίας» υπογράμμισε.
Ο υπουργός επισήμανε ότι δεν θα υπάρχει γραπτός διαγωνισμός, «όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε "χατίρι" σε κάποιον κόσμο, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι επιστημονικά και παιδαγωγικά δεν παίζει τον ρόλο που θα έπρεπε να παίζει ένας διαγωνισμός στους εκπαιδευτικούς. Δεν μπορεί για έναν εκπαιδευτικό που έχει προϋπηρεσία να παίζεται το μέλλον του σε μια εξέταση διάρκειας τριών ωρών και να ακυρώνει τη δυνατότητα που έχει ωριμάσει μέσα από την προϋπηρεσία. Για εμάς η προϋπηρεσία μαζί με τα ακαδημαϊκά προσόντα αντισταθμίζουν το θεωρητικό σκέλος που προσφέρει ο γραπτός διαγωνισμός» είπε ο κ. Γαβρόγλου.
Ο ίδιος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα να επιδοκιμάσουν ρητά την απόφαση της κυβέρνησης για 15.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, που γίνονται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας, υποστηρίζοντας ότι «η μιζέρια στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σημαίνει πολιτικό αδιέξοδο όποιων δείχνουν αυτή τη μιζέρια». Απαντώντας δε στη «φιλολογία» περί απολύσεων, τόνισε ότι «το άθροισμα των νεοδιοριζόμενων μονίμων μαζί με τους αναπληρωτές που θα προσλαμβάνουμε, θα είναι το ίδιο με σήμερα».
Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε ως «ιστορικό βήμα» για ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τις συνέργειες των τριών αυτών Ιδρυμάτων, που προχωρούν σε τομές και υπερβάσεις για την ακαδημαϊκή εξέλιξή τους. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι συνέργειες θα συνοδευτούν με:
- 65 νέες θέσεις ΔΕΠ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
- 53 νέες θέσεις ΔΕΠ για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και
- 25 νέες θέσεις ΔΕΠ για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Ως προς την επιπλέον χρηματοδότηση των τριών Πανεπιστημίων, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι το κάθε Ίδρυμα θα λάβει 600.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.
ΝΔ: Όχι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα που αφανίζει την Τεχνολογική Εκπαίδευση
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Κέλλας, εισηγητής του κόμματος στο πολυνομοσχέδιο που αφορά στις απορροφήσεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, υποστήριξε ότι «το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση με τις απορροφήσεις των ΤΕΙ είναι να δημιουργήσει Τμήματα θνησιγενή, με χαμηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, που θα παράγουν άνεργους πτυχιούχους».
Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, «η συνειδητή επιδίωξη αφανισμού της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης συνεχίζεται με το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, το οποίο δρομολογεί την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και το συνολικό εγχείρημα της αναδιάταξης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, ούτε βέβαια σε αξιολόγηση και μελέτη βιωσιμότητας, όπως έχει επισημάνει και η ΑΔΙΠ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην προσπάθειά τους να ελέγξουν και την ΑΔΙΠ, όπως ανερυθρίαστα παραδέχτηκε ο κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τοποθετούν τον σύμβουλό του και εμπνευστή του εγχειρήματος των απορροφήσεων στην προεδρία της».
Ο εισηγητής της ΝΔ κατήγγειλε ότι «ο υπουργός Παιδείας επιβάλλει τις απορροφήσεις μονομερώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Επιπλέον, παρόλο που ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από τον κ. Γαβρόγλου να μας κάνει γνωστό το πόρισμα της Επιτροπής που συνέστησε ο ίδιος για τις αξιολογήσεις των ΤΕΙ και τις απορροφήσεις από τα Πανεπιστήμια, εδώ και 10 μέρες τηρεί σιγή ιχθύος».
Παράλληλα, σημείωσε ότι όχι μόνο δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση η αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά το εγχείρημά της έχει ως μόνο στόχο την «εξυπηρέτηση συντεχνιακών και τοπικών συμφερόντων».
«Η ΝΔ λέει "όχι" στο κλείσιμο των ΤΕΙ και τον αφανισμό της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η δική μας δέσμευση είναι ο ταχύς εναρμονισμός της χώρας με το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και η αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια» ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.