Αναταράξεις στο Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής

Για «πολιτικό πρόβλημα» κάνουν λόγο συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη - Στη στάση του Θ. Θεοχαρόπουλου επικεντρώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 09:53
UPD:09:56
INTIME NEWS/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

O Σπύρος Δανέλλης ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε, όπως είχε προαναγγελθεί, η διαγραφή του από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται στη σύσκεψη που θα ξεκινήσει σε λίγο ανάμεσα στον επικεφαλής του Ποταμιού, τους πέντε βουλευτές του κόμματος με τη συμμετοχή στενών συνεργατών και στελεχών του, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη στάση του Ποταμιού στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας, είπε ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει ότι θα είναι αντιπολίτευση και η κοινοβουλευτική του ομάδα επίσης αποφάσισε να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άρα δεν υπήρχε άλλος δρόμος για τον Σταύρο Θεοδωράκη από το να διαγράψει τον Σπύρο Δανέλλη.

Όταν ρωτήθηκε, από το ραδιόφωνο του «Σκάι», αν μπορεί να αλλάξει η μέχρι σήμερα θετική στάση του κόμματος έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε: «Έχουμε μία κυβέρνηση - ρεφενέ που απαξιώνει ακόμα περισσότερο την πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα το οποίο οφείλουμε να εξετάσουμε».

Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτή τη σύσκεψη, η οποία θα τελειώσει πριν από την ομιλία του κ. Θεοδωράκη σήμερα στη Βουλή, θα επανεξεταστεί η στάση του κόμματος σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ποτάμι έχει πει ότι βλέπει θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει όμως παράλληλα -αυτό δεν το αναφέρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες στις δημόσιες τοποθετήσεις τους- ότι μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η χώρα πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Το πώς θα τα συνδυάσει αυτά τα δύο ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ακόμα ζητούμενο, σημειώνεται ωστόσο ότι παλαιότερη πρόταση που είχε συζητηθεί στη Σεβαστουπόλεως και ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης να πει ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών μόνο αν προηγουμένως ο κ. Τσίπρας δεσμευτεί ότι θα κάνει πρόωρες εκλογές -αν και τότε είχε «παγώσει» επειδή είχε εκτιμηθεί ότι θα χρέωνε στο Ποτάμι την πτώση της κυβέρνησης- είναι ακόμα στο τραπέζι.

Το σίριαλ, πάντως, θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι προθέσεις του Ποταμιού, καθώς στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να πετάξουν το «μπαλάκι» της ευθύνης στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη σε σχέση με τη στάση που είχαν κρατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για το ονοματολογικό.

Όπως επίσης είναι αμφίβολο αν ο συνεργαζόμενος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης θα ακολουθήσει ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του κόμματος. «Μην είστε σίγουροι ότι και οι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού που έχουν εκφραστεί θετικά, θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε ενδεικτικά ο Γ. Αμυράς.

Αυτό που πρέπει  να γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη που παρακολουθεί τις εξελίξεις -πέραν των όσων λέγονται για δωροδοκίες, απειλές, χρήματα, διευκολύνσεις κ.λπ. που δεν μπορούν να αποδειχθούν αλλά απλώς έχουν σκοπό να επιτείνουν το κλίμα απαξίωσης της πολιτικής- είναι ότι η σημερινή στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων, ακόμα και του Κινήματος Αλλαγής έναντι της ψήφου εμπιστοσύνης και της Συμφωνίας των Πρεσπών, συγκροτεί τα ψηφοδέλτια των επικείμενων εθνικών εκλογών. Εξ ου και η προ λίγης ώρας ένταξη του πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Φωκά στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Οι προβολείς στο ΚΙΝΑΛ

Οι προβολείς από χθες το βράδυ πέφτουν και στο Κίνημα Αλλαγής. Η αφορμή είναι η παραίτηση του υιού Παπαγιαννάκη, μετά τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης είπε χθες ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πάει στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς κομματική πειθαρχία, αλλά το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος πάντως στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του είχε πει ότι θα ψηφίσει θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών με την προϋπόθεση ο κ. Τσίπρας να προαναγγείλει πρόωρες εκλογές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικοινωνούν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ψηφοφορίες, για να αποφευχθούν ενδεχόμενες εμπλοκές.  Συνεχίζουν να εκτιμούν ότι θα εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των «151» τόσο στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης όσο και στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και αυτό, όπως λένε, θα είναι ένα restart για τον κ. Τσίπρα που θα κινηθεί για να ηγηθεί των προοδευτικών δυνάμεων, τώρα που δεν είναι στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Σε διαφορετική περίπτωση, όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, επαναλαμβάνουν αυτά που είπε και ο πρωθυπουργός στο OPEN, ότι η χώρα θα οδηγηθεί «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα» σε πρόωρες εκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή