του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο μπορεί να μην έγινε τελικά χθες – αναμένεται να γίνει το αργότερο ως και τη Δευτέρα – οι εξελίξεις ωστόσο φαίνεται να δικαιώνουν τη φράση του κ. Τσίπρα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, όταν είπε πως δεν πιστεύει ότι ο κ. Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επιχείρησε χθες να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, η οποία διακόπηκε δήλωσε πως η μόνη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το Μακεδονικό, κινούμενος σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τη δήλωση του πιστού του βουλευτή Κώστα Κατσίκη που το πρωί δήλωνε ξεκάθαρα ότι στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη φράση «δεν θα υπάρχει πια κυβερνητικός εταίρος».
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό». Πηγές των ΑΝΕΛ εξηγούσαν ότι ο κ. Καμμένος επέλεξε να ρίξει τους τόνους, αφήνοντας στον πρωθυπουργό την πρωτοβουλία για το τι θα γίνει τελικά.
Επισήμως πάντως το Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής και ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν διαθέσιμος ως αργά χθες βράδυ για να συναντηθεί με τον κ. Καμμένο, ανεπισήμως όμως κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η κρίση στην κυβέρνηση βαίνει προς εκτόνωση, κάτι που αναμένεται να φανεί τις επόμενες ώρες.
Πριν από αυτό άλλωστε, οι ίδιες πηγές εμφάνιζαν τον κ. Τσίπρα έτοιμο αν η συνάντηση με τον κ. Καμμένο δεν οδηγούσε σε θετικό αποτέλεσμα να προκαλέσει άμεσες πολιτικές εξελίξεις, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ψήφου εμπιστοσύνης, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ti έγινε στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος – ο ίδιος αργότερα μέσω συνεργατών του το διέψευδε - ζήτησε από τους παρευρισκόμενους την έγκρισή τους προκειμένου να ανακοινώσει στον πρωθυπουργό ότι αποχωρούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι βουλευτές αιφνιδίασαν τον κ. Καμμένο και αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με τη θέση του. Αντ΄ αυτού, ζήτησαν να είναι όλοι παρόντες στην συνεδρίαση προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, η συζήτηση δεν προχώρησε και στο επόμενο θέμα που ήταν στην ατζέντα, δηλαδή αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν ή όχι την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Βασίλης Κόκκαλης, για τον οποίο αναπτύχθηκε έντονη παραφιλολογία τις περασμένες ώρες, φέρεται να δέχθηκε μεγάλη πίεση τόσο από τον κ. Καμμένο όσο και από τον κ. Κατσίκη να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά αυτός δεν το έκανε εμμένοντας να είναι όλοι παρόντες, όχι μόνο η κ. Κουντουρά που απουσίαζε σε ταξίδι στο εξωτερικό αλλά και οι κ.κ. Κουίκ και Χρυσοβελώνη, για τους οποίους φέρεται να είπε: «Απ’ όσο γνωρίζω δεν έχουν αποχωρήσει από το κόμμα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κόκκαλης φέρεται να άσκησε κριτική στους χειρισμούς των ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο του κόμματος με ευθύνη όλων και του κ. Καμμένου, μιλώντας για εγκλωβισμό των ΑΝΕΛ στην λανθασμένη πρόβλεψη ότι η ΠΓΔΜ δεν θα κύρωνε τη συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος φέρεται να μην είχε επιθετικό ύφος, αλλά συναινετικό. Φέρεται να είπε πως δεν θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών , αλλά ούτε και να την ρίξει, στάση που παραπέμπει στις πληροφορίες περί ψήφου κατά συνείδησης στη σχετική διαδικασία, που κατά μία ανάγνωση θα αποτελούσε μία λύση που θα επέτρεπε στους ΑΝΕΛ να μη ρίξουν την κυβέρνηση ψηφίζοντας 3 «όχι» (Καμμένος, Κατσίκης και Κόλλια Τσαρουχά) και 4 «ναι» (Ζουράρις, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος και Κόκκαλης) , ανεξάρτητα με τη στάση τους στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το σχετικό σενάριο πάντως, διέψευσε ο κ. Καμμένος μιλώντας χθες με δημοσιογράφους, τονίζοντας πως «δεν ισχύει τίποτα από αυτά που διακινούνται στο Διαδίκτυο για ψήφο κατά συνείδηση στην ψήφο εμπιστοσύνης».
Νωρίτερα, o πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε μια διακοπή της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος, είχε τονίσει: «Δεν μπορώ να συναντηθώ με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε να δώσω συνέντευξη στο Star, αν δεν δούμε το τελικό κείμενο των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια, γιατί συνεχώς καταθέτουν τροπολογίες».
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλισμών για το θέμα των αντισταθμιστικών της αγοράς των F 16, όπου αποφασίστηκε παρά την πρόταση του κ. Καμμένου αποφάσεις να ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά δηλώνοντας πως δεν τελεί υπό παραίτηση και δεν είναι απερχόμενος υπουργός.