Shutdown: Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 09:55
UPD:21:10
REUTERS/LEAH MILLIS
Ο Αμερικανός πρόεδρος ταξίδεψε έως τα σύνορα με το Μεξικό κατά την 20ή ημέρα του shutdown, για να περάσει το μήνυμα ότι επιθυμεί μεν να εργαστεί με το Κογκρέσο πάνω σε μία λύση που θα τερματίσει τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά την ίδια στιγμή να επαναλάβει ότι η λύση αυτή είναι μία: το τείχος που προτείνει ο ίδιος.
A- A A+

Την πεποίθησή του ότι τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού βρίσκονται σε «κρίση εθνικής ασφάλειας» επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την επίσκεψή του χθες στο Μακάλεν του Τέξας απειλώντας για μία ακόμη φορά ότι έχει κάθε δικαίωμα, εφόσον το αποφασίσει, να κηρύξει τις περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βυθίζοντας – για άγνωστο πόσο ακόμη – τη χώρα στο shutdown.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ταξίδεψε έως τα σύνορα με το Μεξικό κατά την 20ή ημέρα του shutdown, για να περάσει το μήνυμα ότι επιθυμεί μεν να εργαστεί με το Κογρέσο πάνω σε μία λύση που θα τερματίσει τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά την ίδια στιγμή να επαναλάβει ότι η λύση αυτή είναι μία: το τείχος που προτείνει ο ίδιος.

Ακυρώνοντας πλήρως τους νομικούς οι οποίοι αμφισβητούν κατά πόσον έχει τη δικαιοδοσία να κηρύξει κατάσταση έκτακτη στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Τραμπ απείλησε ότι, αν και δεν το έχει κάνει ακόμη, «σχεδόν σίγουρα» θα το κάνει εφόσον δεν ευδοκιμήσει ο διάλογος με τους Δημοκρατικούς.   

Τι σημαίνει όμως κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν προκειμένω ή τι θα συμβεί στο αισιόδοξο σενάριο που Τραμπ και Κογκρέσο καταλήξουν σε μία συμφωνία;

EURONEWS

Εάν ο Τραμπ κάνει χρήση των προεδρικών εξουσιών του, μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο και να εξασφαλίσει εν τέλει το κονδύλι για το τείχος από κεφάλαια του Στρατού. Αυτό μάλιστα είναι ένα σενάριο, το οποίο αναπαράγουν σήμερα τα αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το BBC, οι επικριτές του θα επικαλεστούν κατάχρηση της εξουσίας του και θα τον καλέσουν να ενημερώσει το Κογρέσο ποιες ακριβώς εξουσίες επικαλείται. Στη συνέχεια το Κογκρέσο ενδεχομένως να επιχειρήσει να ακυρώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ψηφοφορία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας ωστόσο, για να επικυρωθεί η ανάκληση είναι απαραίτητη η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου.

Καθώς το shutdown παρατείνεται, εξίσου δύσκολο θα είναι και για τον Τραμπ να κρατήσει ενωμένους τους Ρεπουμπλικανούς. Ήδη τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν περάσει από το αντίπερα στρατόπεδο καλώντας την κυβέρνηση να ανοίξει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες έστω και αν δεν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το τείχος. Στο άμεσο μέλλον, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί που μέχρι τώρα παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, θα αναζητήσουν με κάθε τρόπο μία διέξοδο. Με αυτή τη λογική, δεν αποκλείεται τελικά να καταλήξουν τελικά οι δύο πλευρές σε μία χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων (στην ανάγκη της οποίας ούτως ή άλλως συμφωνούν), όπου όμως δεν θα περιλαμβάνεται ρητά το κονδύλι για το τείχος που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ.

Υπάρχει ασφαλώς και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο μοιάζει εφιαλτικό τόσο για τους Αμερικανούς πολίτες όσο και για τους χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που θίγονται άμεσα από το shutdown: να παραταθεί και άλλο.

Ήδη οι περί τους 800.000 υπαλλήλους θα χάσουν αυτήν την εβδομάδα την αναμενόμενη πληρωμή τους. Πρόκειται για εκείνους που από τις 22 Δεκεμβρίου τρεις έχουν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών ή - ακόμη χειρότερα - εργάζονται αμισθί.

Εάν η κατάσταση παραταθεί, τότε θα πρόκειται για το μακροβιότερο κυβερνητικό shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ. Και μπορεί να πρόκειται για «μερική» παράλυση, ωστόσο οι επιπτώσεις του τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για τις ζωές των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή