Της Ανθής Αγγελοπούλου
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, έχουν αναπτύξει ένα σφουγγάρι πολυμερούς το οποίο μπορεί και απορροφά τα περίσσεια χημειοθεραπευτικών φαρμάκων από την κυκλοφορία του αίματος μετά τη θεραπεία.
Ο «σπόγγος φαρμάκων» σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των επικίνδυνων παρενεργειών των τοξικών χημειοθεραπευτικών παραγόντων ή ακόμα και να επιτρέψει τη χορήγηση υψηλότερων δόσεων σε ανθεκτικούς σε θεραπεία όγκους, όπως ο καρκίνος του ήπατος.
Ο σπόγγος είναι ένα απορροφητικό πολυμερές, το οποίο είναι προσκολλημένο σε έναν τυπωμένο κύλινδρο 3-D που έχει υποστεί στρώση. Ο κύλινδρος μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε μια φλέβα που μεταφέρει αίμα από ένα όργανο-στόχο, όπως το ήπαρ στην περίπτωση καρκίνου του ήπατος. Μόλις εισέλθει στη φλέβα, ο σπόγγος απορροφά οποιοδήποτε φάρμακο δεν λαμβάνεται από τον όγκο, ενδεχομένως να σταματήσει να φτάνει και να δηλητηριάζει άλλα όργανα.
Όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό ACS Central Science, οι πρώιμες in vivo δοκιμές σε χοίρους έδειξαν ότι το σφουγγάρι φαρμάκου απορρόφησε, κατά μέσο όρο, το 64% ενός φαρμάκου για καρκίνο του ήπατος μόλις έχει ενεθεί προς τα πάνω.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Nitash Balsara, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν ένα σύρμα στην κυκλοφορία του αίματος και τοποθετούν το σφουγγάρι σαν ένα stent. Στην συνέχεια το αφήνουν για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να γίνει η χημειοθεραπεία, ίσως μερικές ώρες.
Όπως ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Steven Hetts, επειδή πρόκειται για μια προσωρινή συσκευή, υπάρχει χαμηλότερη γραμμή όσον αφορά την έγκριση του FDA. «Νομίζω ότι αυτός ο τύπος φίλτρου χημειοθεραπείας είναι ένας από τους συντομότερους δρόμους προς τους ασθενείς» τόνισε.
Ο Hetts λέει ότι η ερευνητική ομάδα, αναπτύσσει τώρα αυτήν την τεχνική γύρω από τον καρκίνο του ήπατος λόγω της απειλής για την υγεία που αντιπροσωπεύει αυτή η μορφή καρκίνου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεκάδες χιλιάδες νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και ο καρκίνος του ήπατος ήδη αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας ενδοαρτηριακή χημειοθεραπεία.
Ο Steven Hetts, σημείωσε μάλιστα, ότι θα μπορούν οι ειδικοί να χρησιμοποιήσουν αυτήν την προσέγγιση για οποιοδήποτε όγκο ή οποιαδήποτε ασθένεια που περιορίζεται σε ένα όργανο και θέλουν να απορροφήσουν το φάρμακο στην φλεβική πλευρά πριν να διανείμει και να προκαλέσει παρενέργειες αλλού στο σώμα .
Ωστόσο, ο Hetts δεν πιστεύει ότι οι εκτενείς δοκιμές σε ζώα θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, αλλά να λάβουν υπό όρους έγκριση από το FDA.
«Είναι πολύ πιο ρεαλιστικό να τα δοκιμάζουμε σε ανθρώπους που έχουν καρκίνο σε αντίθεση με τη συνέχιση της δοκιμής σε νεαρούς χοίρους που έχουν διαφορετικά υγιή συκώτια» τονίζει κλείνοντας.
Πηγές:
https://news.berkeley.edu/2019/01/09/drug-sponge-could-minimize-side-effects-of-cancer-treatment/
Robert Sanders, Media relations
https://www.news-medical.net/news/20190109/New-e2809cdrug-spongee2809d-could-reduce-chemotherapy-side-effects.aspx
Sally RobertsonB.Sc. Biomedical, Health, Life Sciences
Kate Anderton, B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acscentsci.8b00700