Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση ούτε η λειτουργία, ούτε και η δεδηλωμένη της κυβέρνησης», τόνισε υπουργός, αναφερόμενη σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.
Με το που θα αποσύρουν οι ΑΝΕΛ την εμπιστοσύνη τους, η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και ως κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να φέρει προς ψήφιση τη Συμφωνία, υποστήριξε βουλευτής του Πάνου Καμμένου. «Εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή. Από τη στιγμή που θα φύγουμε, τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή; Αν τώρα ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό, δεν θα τη δώσουμε».
Τι γαϊτανάκι κι αυτό. Έχει, όμως, την αξία του, γιατί «άλλο ένας κύριος και μια κυρία, άλλο δύο κυρίες, άλλο τρεις παπάδες, άλλο τέσσερις πυροσβέστες, άλλο πέντε γεωπόνοι και άλλο η λεγεώνα των ξένων». Ο Σταυρίδης στα «Κίτρινα Γάντια» υποφέρει από ζήλια σε όλους τους τόνους δηλωμένη.
Τι είναι όμως η δεδηλωμένη; Μετοχή παρακειμένου, που έχει γίνει πλέον ουσιαστικό και θέμα κοινοβουλευτικό. Τον παλιό εκείνο τον καιρό, η «δηλωμένη» ήταν κακόφημη. Με αναδιπλασιασμό αποδίδεται στις γειτονιές των λέξεων αλλαγμένη, με την εξουσία συνδεδεμένη.
Αρχή της δεδηλωμένης για να τερματιστεί η κατάσταση, όπου «τα πολλά κόμματα παρ’ ημίν είναι αποτέλεσμα της προσκλήσεως των μειονοψηφιών εις εξουσίαν». Ο Χαρίλαος Τρικούπης στην εφημερίδα «Καιροί» ρίχνει το μπαλάκι στου Γεωργίου του Α’ τη βασιλεία.
«Απαιτών ως απαραίτητον προσόν των καλουμένων παρ’ εμού εις την κυβέρνησιν του τόπου την δεδηλωμένην προς αυτούς εμπιστοσύνην της πλειονοψηφίας των αντιπροσώπων του έθνους, απεκδέχομαι ίνα η βουλή καθιστά εφικτήν την ύπαρξιν του προσόντος τούτου, ού άνευ αποβαίνει αδύνατος η εναρμόνιος λειτουργία του πολιτεύματος». Απόσπασμα από τον λόγο του βασιλιά, μετά τις εκλογές τον Ιούλιο του 1875. Η δεδηλωμένη διαπιστώνεται δηλαδή μετά από κάλπες, αλλά για τις πλειοψηφίες υπάρχουν δύο χάρτες.
Το ζήτημα που τίθεται αυτές τις μέρες δεν είναι αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, αλλά την εμπιστοσύνη της Βουλής. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν εκ των δύο τρόπων: είτε να υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας από τουλάχιστον 151 βουλευτές, είτε να καταψηφιστεί το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση. Μόνο, που γι’ αυτό απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο πέμπτων όλων των βουλευτών, δηλαδή 120.
Τώρα, πολιτικά προκύπτουν ζητήματα, που δεν είναι διόλου αριθμητικά.