«Ζωντανή απόδειξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη», αλλά και «απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη έχει πια τις υποδομές να γίνει το βαλκανικό κέντρο που της αξίζει» χαρακτήρισε το μετρό της πόλης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά τον χαιρετισμό του στη σημερινή εκδήλωση στον σταθμό Σιντριβανίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Είμαστε περήφανοι γιατί ένα μεγάλο έργο υψηλής τεχνολογίας συνυπάρχει με την πολιτιστική μας κληρονομιά» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το μετρό Θεσσαλονίκης «δεν είναι μόνο ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, είναι ένα έργο που θα αναγεννήσει την πόλη, θα τη ζωντανέψει, θα ζωντανέψει την ιστορία της, τις αξίες της και τον σεβασμό προς τους πολίτες και στο αστικό περιβάλλον. Μια σύγχρονη υποδομή και ταυτόχρονα ένα εθνικό πολιτιστικό μνημείο σε καθημερινή αλληλεπίδραση με την πόλη και τους πολίτες».
Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης η σημερινή μέρα «έχει μια πρόσθετη, ξεχωριστή αξία, μιας και αφαιρείται από τις μεμψίμοιρες θέσεις της Θεσσαλονίκης του χθες μια πορεία βασανισμού της πόλης και των πολιτών, η πορεία του έργου του μετρό».
Όπως είπε, τον Φεβρουάριο του 2015 το μετρό ήταν ένα έργο «σταματημένο με σωρευμένα νομικά, τεχνικά, συμβατικά και οικονομικά προβλήματα, με χιλιάδες εργαζόμενους απολυμένους. Ένα έργο που είχε διαιρέσει την τοπική κοινωνία, τις δημόσιες περιουσίες, απαξίωνε τον πολιτικό κόσμο, τον τεχνικό κόσμο, απαξίωνε και την πολιτιστική κληρονομιά μας».
Κατά τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, «η ολοκλήρωσή του, η επίλυση καθημερινών προβλημάτων, απαιτούσε ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνοκρατική τεκμηρίωση, οικοδόμηση εμπιστοσύνης όλων των συντελεστών, των υπηρεσιών και σκληρή καθημερινή δουλειά απ' όλους».
Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος αναφέρθηκε στη δουλειά που έγινε τόσο από το υπουργείο Υποδομών, όσο και από την «Αττικό Μετρό ΑΕ», ευχαριστώντας τόσο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Δέδε, όσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, όπως επίσης το υπουργείο Πολιτισμού και όλους τους υπουργούς Πολιτισμού, αλλά κυρίως τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τους κατασκευαστές κι όλους τους εργαζόμενους, που με πνεύμα συνεργασίας, όπως είπε, φρόντισαν ώστε «να φτάσουμε στο σήμερα, να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την ολοκλήρωση της κύριας γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά, αλλά και για την έναρξη των προεκτάσεων του μετρό προς τις αδικημένες δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης». Κάλεσε δε τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιάννη Μυλόπουλο, να παραδώσει στον Πρωθυπουργό το λεύκωμα με την πολιτιστική κληρονομιά που αναδείχθηκε μέσα από τα έργα για το μετρό.
Πηγή: ΑΜΠΕ