Το θέμα του Ιράν δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη διάταξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ (αρχίζει αύριο στη Σόφια), αλλά πιθανότατα θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα στο γεύμα εργασίας.
Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ εκτιμώντας παράλληλα ότι στη σύνοδο θα γίνει μία πολύ σημαντική πολιτική συζήτηση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα το ερχόμενο φθινόπωρο.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου θα εξεταστεί το ζήτημα της στρατιωτικής μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ, η πολιτική «ανοιχτών θυρών», οι σχέσεις της συμμαχίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία κ.α.
«Στη Ρίγα -διευκρίνισε ο κ. Σέφερ- δεν θα λάβουμε απόφαση για νέα διεύρυνση της Συμμαχίας αλλά θα σταλεί μήνυμα προς τις υποψήφιες χώρες».
Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ στη Σόφια θα συζητηθούν επίσης θέματα όπως οι αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στο Πακιστάν, η βοήθεια της συμμαχίας για την Αφρικάνικη Ένωση στη περιοχή του Νταρφούρ του Σουδάν, οι σχέσεις με εταίρους όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Εξάλλου ο γ.γ. της συμμαχίας τόνισε πως δεν βλέπει το ΝΑΤΟ «να μεταμορφώνεται σε σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας, διότι δεν έχουμε ούτε τέτοια φιλοδοξία, ούτε τα χρήματα για το σκοπό αυτό, ενώ προσδοκώ να έχουμε περισσότερους συμμάχους και εταίρους σε παγκόσμια κλίμακα. Το ΝΑΤΟ είναι πολιτικό-στρατιωτική Συμμαχία και όχι μόνο στρατιωτική» πρόσθεσε, ο κ. Σέφερ.
Οσον αφορά τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία ο κ. Σέφερ σημείωσε ότι «πρόκειται για διμερές θέμα ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι άσχετο με το ΝΑΤΟ. Σχετίζεται, επίσης, με το θέμα πού και πώς ενεργούν οι αμερικανικές δυνάμεις. Για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι σχετικές συμφωνίες είναι διακυβερνητικές, αλλά είναι σημαντικές και για τους υπόλοιπους εταίρους στη συμμαχία».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ