Ένα τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας (VR) του καρκίνου, για την καλύτερη εξέταση και αντιμετώπιση της νόσου, ανέπτυξαν επιστήμονες του Cancer Research UK Cambridge Institute (CRUK), στο πλαίσιο ενός διεθνούς ερευνητικού εγχειρήματος.
Δείγμα όγκου που λαμβάνεται από έναν ασθενή μπορεί να μελετηθεί με λεπτομέρεια και από κάθε δυνατή γωνία, με κάθε μεμονωμένο κύτταρο να καταγράφεται. Ερευνητές εκτιμούν πως, με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται η κατανόηση του καρκίνου, βοηθώντας στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
«Κανείς δεν έχει εξετάσει τη γεωγραφία ενός όγκου σε τέτοιο επίπεδο λεπτομέρειας στο παρελθόν. Είναι ένας νέος τρόπος να εξετάζουμε τον καρκίνο» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Γκρεγκ Χάνον, διευθυντής του CRUK.
Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει ένα μικρό δείγμα όγκου από βιοψία, που περιλαμβάνει περίπου 100.000 κύτταρα. Λεπτές φέτες κόβονται, σαρώνονται και στη συνέχεια μαρκάρονται, έτσι ώστε να φαίνεται η μοριακή δομή τους και τα χαρακτηριστικά DNA τους. Ο όγκος στη συνέχεια αναδημιουργείται μέσω εικονικής πραγματικότητας, και είναι δυνατή η 3D ανάλυσή του σε εργαστήριο VR. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που παρέχει το σύστημα είναι η δυνατότητα εξέτασης του όγκου από χρήστες από οπουδήποτε στον κόσμο.
Το project του «εικονικού όγκου» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των Grand Challenge Awards του CRUK.
«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τον υγιή ιστό είναι κρίσιμης σημασίας εάν πρόκειται να αναπτύξουμε νέες θεραπείες. Το να εξετάζουμε όγκους μέσω αυτού του νέου συστήματος είναι πολύ πιο δυναμικό από τις στατικές, 2D εκδόσεις που έχουμε συνηθίσει» είπε σχετικά η καθηγήτρια Κάρεν Βούσντεν, επικεφαλής επιστήμονας του CRUK.