Η Ελλάδα εμφανίζεται να καταναλώνει τριπλάσιους φυσικούς πόρους από το μερίδιο που της αναλογεί, καταγράφοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ όλων των χωρών. Αν όλοι οι κάτοικοι της γης είχαν το επίπεδο κατανάλωσης του μέσου Ελληνα, θα χρειάζονταν 3,1 πλανήτες, όπως η Γη για να ικανοποιήσουν την ζήτηση.
Τα στοιχεία προέρχονται από πρόσφατη έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου New Economics Foundation (NEF), που βασίζεται στην έννοια του "οικολογικού αποτυπώματος", ενός δείκτη για το πόση έκταση γης και πόσοι φυσικοί πόροι και τι μέρος από τη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων δεσμεύονται για να παραχθεί ό,τι καταναλώνει κάθε χώρα και για να απορροφηθεί η αντίστοιχη επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Η έκθεση του βρετανικού οργανισμού μεταφέρει τους δείκτες αυτούς στο ημερολόγιο, σημειώνοντας από ποια ημερομηνία αρχίζει κάθε χώρα να ζει πέρα από τις δυνατότητές της, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο «οικολογικό χρέος» προς τις υπόλοιπες χώρες και συνολικά προς τον πλανήτη.
Οι δείκτες αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν μόνο το πόσο καταναλωτικά ζει μια κοινωνία, αλλά και το πόσο αποδοτικά αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους που καταναλώνει. Το στοιχείο αυτό εξηγεί γιατί άλλες, πολύ πλουσιότερες χώρες, παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα.
Για την Ελλάδα, η κρίσιμη ημερομηνία του «οικολογικού χρέους» είναι η 30η Απριλίου: Από την Κυριακή θα ζούμε με φυσικούς πόρους που αντλούμε από άλλες περιοχές του πλανήτη. Χειρότερες επιδόσεις από τη χώρα μας έχουν μόνο η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, και η Αγγλία.
Για το σύνολο της Γης, "ημέρα οικολογικού χρέους" είναι η 23η Οκτωβρίου.
Πρακτικά η δυνατότητά μας να συνεχίζουμε τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης στηρίζεται στην αδυναμία κάποιων άλλων να ζήσουν όπως εμείς. Αν όλοι οι άνθρωποι κατανάλωναν όπως το 1,1 δισ. των Ινδών, θα αρκούσε λιγότερο από το 50% των πόρων του πλανήτη για να καλυφθεί η παγκόσμια κατανάλωση.
Μόλις ένας στους 100 Ινδούς και Κινέζους κατέχει ιδιωτικό αυτοκίνητο, ενώ σε κάθε βρέφος 22 εβδομάδων στην Ελλάδα αντιστοιχούν όσα αέρια του θερμοκηπίου θα εκπέμψει ένας κάτοικος της Τανζανίας σε όλη του τη ζωή.
Πληροφορίες http://www.neweconomics.org/gen/Britainstartseatingtheplanet160406.aspx .