Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, ζητώντας «ζητώντας να αντιδράσει άμεσα και να απευθύνει συστάσεις προς την Τουρκία».
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής καταθέτει τη συγκεκριμένη ερώτηση «με αφορμή τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα του τουρκικού υπουργείου άμυνας, κ. Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει 18 ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος που έχει παραχωρηθεί προς χρήση στην Ελλάδα από την Τουρκία».
Πράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων αξιωματούχων και οι δηλώσεις περί γκρίζων ζωνών και διεκδικήσεων στο Αιγαίο έχουν φτάσει στο απροχώρητο και συνιστούν ευθεία προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, που επιβάλει την επίσημη αντίδραση της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ έκανε αναφορά στην κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου των τελευταίων ημερών και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί επιτέλους το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και να απόσχει από επιθετικές ενέργειες που δημιουργούν κλίμα έντασης στο Αιγαίο και αναπαράγονται στον διεθνή τύπο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων απαράδεκτων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων περί διεκδικήσεων στο Αιγαίο, ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου άμυνας Ουμίτ Γιαλίμ δήλωσε πρόσφατα ότι τα νησιά Χίος, Σάμος, Λέσβος και άλλα 15 ελληνικά νησιά καθώς και το ¼ της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία, η οποία έχει παραχωρήσει δικαίωμα χρήσης στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, τις τελευταίες ημέρες η τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει στο απροχώρητο με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο καθώς και αρκετές παραβιάσεις των κανόνων κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Δεδομένου ότι οι ανωτέρω δηλώσεις αναπαράγονται σε ολόκληρο τον διεθνή τύπο και πυροδοτούν εκ νέου κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και λαμβανομένου υπόψη ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας αποτελεί ευθεία προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας, αγνοεί εσκεμμένα το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε., ερωτάται η Επιτροπή:
Προτίθεται να αντιδράσει εμπράκτως και να απευθύνει συστάσεις στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προκειμένου η τελευταία να ευθυγραμμιστεί επιτέλους με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ως κράτους μέλους της Ε.Ε.;».