Περίπου 8.000 βαρέλια αργού πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον Αμαζόνιο, και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroperu υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη επειδή μέλη της τοπικής κοινότητας αυτοχθόνων έκοψαν τον αγωγό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, μέλη της κοινότητας Μαγιουριάγκα στην περιοχή Λορέτο πρώτα κατέστρεψαν τον αγωγό και στη συνέχεια παρεμπόδισαν τους τεχνικούς που προσπαθούσαν να τον επισκευάσουν.
«Οι κάτοικοι της περιοχής μάς εμπόδισαν να ασφαλίσουμε τον αγωγό και να εμποδίσουμε τη διαρροή πετρελαίου», δήλωσε η Μπεατρίζ Άλβα Χαρτ, εκπρόσωπος της Petroperu.
Η διαρροή είναι μια από τις χειρότερες εδώ και χρόνια στην περιοχή, και έρχεται μετά την απειλή της κοινότητας να επιτεθεί στον αγωγό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών, και γενικότερα για τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική καταστροφή από την επέκταση της εταιρείας στην περιοχή τους.
Ο αγωγός μεταφέρει το αργό πετρέλαιο από τα πετρελαϊκά πεδία του Αμαζονίου στο διυλιστήριο της εταιρείας στην ακτή του Ειρηνικού. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο αγωγός έχει βανδαλιστεί δεκαπέντε διαφορετικές φορές.
Τα δεδομένα της περιβαλλοντικής ρυθμιστικής αρχής δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις έχουν προκαλέσει την διαρροή περισσότερων από 20.000 βαρελιών από τον αγωγό και πάνω από 5.000 βαρέλια έχουν διαρρεύσει λόγω διάβρωσης ή λειτουργικών βλαβών.
Ο αρχηγός του έθνους Γουάμπις του Περού, μέλη του οποίου μέλη αποτελούν την κοινότητα Μαγιουριάγκα, αρνείται τις κατηγορίες της πετρελαϊκής εταιρείας.
Λίγες μέρες πριν τη διαρροή, η εταιρεία έλαβε μια χειρόγραφη επιστολή από τρία άτομα που απειλούσαν να προκαλέσουν βλάβη στον αγωγό εάν η εταιρεία δεν κηρύξει άκυρα τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών. Η επιστολή έκανε λόγο επίσης για εξαπάτηση και διαφθορά στις εκλογές των τοπικών δημάρχων.
Οι συγγραφείς της επιστολής υπογράφουν ως αυτόχθονες της περιοχής που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από την περιοχή διαρροών.
Οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εκτιμήσουν τη ζημιά από τη διαρροή ή να κάνουν οποιαδήποτε εργασία καθαρισμού επειδή η κοινότητα δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στην περιοχή με ασφάλεια.
Το 2016, μέλη της κοινότητας κράτησαν αρκετούς αξιωματούχους ομήρους, αφού η κυβέρνηση δεν τη συμπεριέλαβε σε σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, παρά το ότι μία σειρά από πετρελαιοκηλίδες στη γη τους έβλαψε σοβαρά την παροχή νερού.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο γειτονικό Ισημερινό, όπου επίσης κατοικούν μέλη της ίδιας ιθαγενούς κοινότητας, και η πετρελαϊκή Chevron έχει προκαλέσει συνολικά τη διαρροή 68 δισεκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου και αποβλήτων στο τροπικό δάσος κατά τα τελευταία 25 χρόνια.