Από το 1ο Συνέδριο του 1979 στο Συνέδριο της εκλογικής μάχης

Με σύνθημα το «Ελλάδα μπορούμε» το 12ο Συνέδριο του κόμματος
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 21:25
UPD:14/12/2018 00:44
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Με μια παραλλαγή του κεντρικού συνθήματος του Μπαράκ Ομπάμα «Yes, we can», αρχίζουν οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Ν.Δ., με βασικό σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε», στο Metropolitan Expo. Οι εργασίες του συνεδρίου, στις οποίες θα προεδρεύει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, θα αρχίσουν το απόγευμα με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. είναι το τρίτο συνέδριο του κόμματος, και -όπως εκτιμούν στελέχη της- «θα είναι το συνέδριο της εκλογικής νίκης». Όπως σημείωσε και ο κ. Μεϊμαράκης, «το 2019 είναι ένα έτος εκλογών, πολλαπλών εκλογών μάλιστα. Και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι έτοιμη για να δώσει τη μάχη για τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές. Άρα το μήνυμα που θα εκπέμψουμε θα είναι ότι το πρόγραμμά μας, οι αρχές μας, οι αξίες μας μπορούν να πάνε την Ελλάδα πιο μπροστά και ενωμένοι όλοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά θα πάμε προς τη νίκη».

Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέρνερ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος θα μιλήσουν το πρωί της Κυριακής, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, οπότε και θα εκλεγούν τα νέα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Το 1ο Συνέδριο της Ν.Δ συγκλήθηκε στη Χαλκιδική, τον Απρίλιο του 1979, υπό την προεδρία του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έθεσε και την ιδεολογική σφραγίδα της, αυτήν του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού».

Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για το 2ο Συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο έγινε στη Θεσσαλονίκη, με πρόεδρο του κόμματος τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και αφού είχε μεσολαβήσει η ήττα στις εκλογές του 1985, αλλά και η αποχώρηση του Κωστή Στεφανόπουλου. Επιδιώκοντας να επανασυνδέσει το κόμμα με τις αρχές του ιδρυτή του, ο Μιλτιάδης Έβερτ -είχε διαδεχτεί τον Κ. Μητσοτάκη, μετά την εκλογική ήττα του 1993- συγκάλεσε το 3ο Συνέδριο και πάλι στη Χαλκιδική, το 1994.

Το επόμενο, 4ο Συνέδριο, τον Μάρτιο του 1997, υπήρξε μια καινοτομία για τη Ν.Δ., καθώς για πρώτη φορά ο πρόεδρος του κόμματος εξελέγη από τους συνέδρους και όχι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Ν.Δ. επέστρεψε σε έναν Καραμανλή, τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πήρε το 69,16%. Για πρώτη φορά καθιερώθηκε και θέση γραμματέα του κόμματος, με πρώτον εκλεγμένο, στο 6ο Συνέδριο, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. 

Σε έκτακτο συνέδριο, μετά την εκλογική ήττα του 2009, αποφασίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από το σύνολο της κομματικής βάσης και στο 8ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010, ο νέος πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς εισηγείται ως ιδεολογική πλατφόρμα τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό».

Το 10ο Συνέδριο, υπό τον νέο πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Απρίλιο του 2016, άλλαξε δραστικά το Καταστατικό της Ν.Δ., εισάγοντας χρονικούς περιορισμούς στη θητεία του προέδρου και διεξαγωγή συνεδρίου κάθε χρόνο.

Στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου θα επαναληφθούν οι «παράλληλες δράσεις», συμπληρωματικά με τις κύριες εργασίες του, οι οποίες θα αναφέρονται στην ανεργία των νέων, στη συμμετοχή τους στα κοινά και στις δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουν, στο bullying, στο brain drain και στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή